Koji je verski praznik danas

Trenutno pregledavate Koji je verski praznik danas
  • Vrijeme čitanja:4 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 srpnja, 2023

Božić – Praznik Isusova rođenja

Božić je jedan od najvažnijih verskih praznika kršćanske religije. Obilježava se diljem svijeta 25. prosinca svake godine. Vjernici slavljem Božića obilježavaju rođenje Isusa Krista, utjelovljenje Boga u ljudskom obliku. Ovaj praznik se slavi s posebnim obredima, misama i obiteljskim okupljanjima.

Uskrs – Praznik Isusova uskrsnuća

Uskrs je jedan od najvažnijih verskih praznika kršćanstva. Slavi se svake godine, a datum se mijenja i određuje prema lunarnom kalendaru. Uskrs je povezan s Isusovim uskrsnućem iz mrtvih, što simbolizira pobjedu nad smrću. Vjernici obilježavaju ovaj praznik sudjelovanjem u bogoslužjima, molitvama i tradicionalnim običajima poput bojenja jaja i darivanja.

Ramazanski bajram – Praznik posta i završetka ramazana

Ramazanski bajram je jedan od najvažnijih praznika islamske vjere. Slavi se kao završetak mjeseca posta, ramazana. Vrijeme slavlja bajrama određeno je islamskim kalendarom te se svake godine pomakne za desetak dana unaprijed. Vjernici obilježavaju ovaj praznik molitvama, odlaskom u džamiju, razmjenu poklona i izražavanjem ljubavi prema bližnjima.

Hanuka – Praznik svjetlosti

Hanuka je židovski praznik koji se obilježava osam dana i noći. Slavi se u spomen na čudo koje se dogodilo u Drugom hramu u Jeruzalemu, kada je jedan uljepljeni vrč svetog ulja gorio osam dana i noći. Vjernici obilježavaju Hanuku paljenjem svijeća na posebnom svjetioniku, izgovaranjem molitvi i pjevanjem tradicionalnih pjesama.

Vesak – Praznik rođenja, prosvjetljenja i odlaska Bude

Vesak je budistički praznik koji se slavi diljem svijeta. Obilježava rođenje, prosvjetljenje i odlazak Bude, osnivača budizma. Vjernici obilježavaju Vesak sudjelovanjem u molitvama, meditaciji, doniranjem hrane i odjeće siromašnima te izvođenjem tradicionalnih plesova i ceremonija.

Diwali – Praznik svjetlosti

Diwali je hinduistički praznik koji se slavi u Indiji i drugim dijelovima svijeta. Obilježava pobjedu dobra nad zlom i svjetlosti nad tamom. Vjernici obilježavaju Diwali paljenjem svijeća i ulja, izradom tradicionalnih svjetionika, izvođenjem plesova i pjevanjem. Ovaj praznik također uključuje razmjenu poklona i slatkiša među obiteljima i prijateljima.

Praznik Kurban-bajram – Praznik žrtve

Kurban-bajram je jedan od najvažnijih praznika u islamu. Obilježava se kao spomen na Ibrahimovu spremnost da žrtvuje svog sina Ismaila u ime Allaha. Vjernici obilježavaju ovaj praznik obredom klanja životinja, dijeljenjem mesa siromašnima te molitvama i posjetom džamiji.

Durga Puja – Praznik božice Durga

Durga Puja je hinduistički praznik koji se slavi u Indiji i drugim dijelovima svijeta. Obilježava pobjedu božice Durga nad demonom Mahishasura. Vjernici tijekom ovog praznika posjećuju hramove, izvode plesove i pjevaju, postavljaju šarene statue božice Durga i sudjeluju u procesijama.

Velika subota – Praznik pripreme za Uskrs

Velika subota je kršćanski praznik koji se obilježava dan prije Uskrsa. Vjernici tijekom ovog dana obavljaju pripreme za proslavu Uskrsa, kao što su bojenje jaja, izrada uskrsnih košarica i ukrašavanje domova. Također se održavaju posebne mise i bogoslužja u crkvama.

Janmashtami – Praznik Krishnaova rođenja

Janmashtami je hinduistički praznik koji se slavi u spomen na rođenje božanskog lika Krišne. Vjernici obilježavaju ovaj praznik postom, molitvama, pjevanjem i izvođenjem tradicionalnih plesova. Također se izvode posebne ceremonije poput lomljenja vrča punog mlijeka, simbolizirajući Krišninu djetinjstvo.

  Ocijeni članak!