Koji je zadnji rimski kralj

Trenutno pregledavate Koji je zadnji rimski kralj
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 rujna, 2023

Početak rimske monarhije

Rimska monarhija predstavlja prvobitni oblik vladavine u Rimskom Carstvu, prije nego što je postala republika. U to vrijeme, Rim je bio podijeljen na sedam kraljevina, a prvi kralj bio je Romul. Međutim, kada govorimo o zadnjem rimskom kralju, moramo se fokusirati na period kasne Republike i početak Carstva.

Julije Cezar – posljednji rimski kralj?

Julije Cezar bio je jedan od najpoznatijih rimskih vojskovođa i političara. Njegova moć i utjecaj doveli su do toga da ga neki nazivaju posljednjim rimskim kraljem. Cezar je bio diktator za doživotno vrijeme i planirao je uvesti brojne reforme, ali je njegova vladavina prekinuta njegovim atentatom 44. godine pr. Kr.

August – prvi rimski car

Nakon atentata na Julija Cezara, započeo je period građanskog rata u Rimskom Carstvu. Nakon niza političkih previranja, Oktavijan, kasnije poznat kao August, uspio je ujediniti političke i vojne snage pod svojom vlašću. Godine 27. pr. Kr., Senat mu je dodijelio titulu Augusta, čime je postao prvi rimski car. Oktavijanov dolazak na vlast označio je kraj rimske monarhije i početak Carstva.

Zaključak

Bez obzira na to što je rimski kralj kao institucija prestao postojati s dolaskom Oktavijana na vlast, neki povjesničari i dalje raspravljaju o tome tko bi mogao biti smatran posljednjim rimskim kraljem. No, s obzirom na političke promjene i transformacije koje su se dogodile u Rimskom Carstvu, August se smatra prvim rimskim carem i posljednjim vladarom koji je imao kraljevsku vlast.

  Ocijeni članak!