Koji jezik govore Brazilci

Trenutno pregledavate Koji jezik govore Brazilci
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 svibnja, 2024

Portugalski jezik kao službeni jezik Brazila

Brazil je jedina zemlja u Južnoj Americi koja govori portugalski jezik kao svoj službeni jezik. To je rezultat povijesnih i kulturnih čimbenika koji potječu iz razdoblja kolonizacije. Portugalski jezik stigao je u Brazil tijekom 16. stoljeća kada su Portugalci započeli s kolonizacijom ovog područja. Danas, gotovo svi Brazilci govore portugalski kao svoj maternji jezik, a on je također prisutan u svim aspektima brazilskog društva, uključujući obrazovanje, medije, politiku i kulturu.

Regionalni dijalekti u Brazilu

Unatoč tome što portugalski jezik dominira u Brazilu, postoje i regionalni dijalekti koji se razlikuju od standardnog portugalskog. Neki od tih dijalekata uključuju nordestino, carioca i gaúcho. Nordestino se govori na sjeveroistoku zemlje, carioca na području oko Rio de Janeira, dok se gaúcho koristi u južnim regijama. Ovi dijalekti imaju specifične naglaske, riječi i izraze koji se razlikuju od standardnog portugalskog jezika.

Jezična raznolikost manjinskih skupina u Brazilu

Osim portugalskog jezika, Brazil također ima bogatu jezičnu raznolikost među manjinskim skupinama. Postoji preko 180 različitih indijanskih jezika koji se govore u različitim dijelovima zemlje. Neki od tih jezika uključuju tupi-guarani, kaingang, guarani i kaiowá. Osim toga, postoji i prisutnost jezika koji su došli s imigrantima, kao što su talijanski, njemački, japanski i arapski. Ova raznolikost jezika odražava raznolikost brazilskog stanovništva i kulturne baštine.

Utjecaj portugalskog jezika na druge južnoameričke zemlje

Kao jedini službeni jezik Brazila, portugalski jezik ima značajan utjecaj na druge južnoameričke zemlje. U nekim susjednim zemljama, poput Urugvaja i Paragvaja, portugalski jezik se uči kao drugi jezik u školama i koristi se u nekim aspektima društva. Međutim, važno je napomenuti da se u većini južnoameričkih zemalja govori španjolski jezik kao službeni jezik.

Zaključak

Brazilci govore portugalski jezik kao svoj službeni jezik. Portugalski jezik je prisutan u svim aspektima brazilskog društva i kulture. Unatoč tome, postoje i regionalni dijalekti koji se razlikuju od standardnog portugalskog. Osim portugalskog jezika, Brazil također ima bogatu jezičnu raznolikost među manjinskim skupinama. Ova jezična raznolikost odražava raznolikost brazilskog stanovništva i kulturne baštine.

  Ocijeni članak!