Koji jezik pričaju u Argentini

Trenutno pregledavate Koji jezik pričaju u Argentini
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 kolovoza, 2023

Spanski jezik

Spanski jezik je zvanični jezik Argentine i najviše se koristi u svakodnevnoj komunikaciji. Većina stanovništva u zemlji govori španski kao maternji jezik, a on je također prisutan u svim sferama argentinskog društva, uključujući obrazovanje, vladu, medije i kulturu. Španski jezik u Argentini ima neke lokalne varijacije u izgovoru i rečniku, ali osnova je ista kao i standardni španski jezik.

Drugi jezici

Osim španskog jezika, u Argentini se govori i nekoliko drugih jezika koji su prisutni zbog prisustva različitih etničkih grupa. Jedan od tih jezika je guarani, koji se govori u nekim ruralnim područjima. Također se mogu čuti i jezici kao što su italijanski, nemački, engleski i francuski, zbog prisustva imigranata iz tih zemalja. Međutim, važno je napomenuti da ovi jezici nemaju službeni status i koriste se uglavnom u privatnom okruženju ili u određenim zajednicama.

Uloga jezika u argentinskoj kulturi

Jezik ima važnu ulogu u argentinskoj kulturi. Argentinci su poznati po svojoj ljubavi prema književnosti i umjetnosti, a španski jezik je temeljna komponenta argentinske književnosti. Mnogi poznati argentinski pisci, poput Jorge Luisa Borgesa i Julioa Cortázara, pisali su na španskom jeziku i njihova djela su prevedena na mnoge jezike širom svijeta. Također, tango, tradicionalni argentinski ples, često se izvodi uz muziku na španskom jeziku. Jezik je važan i u argentinskom fudbalu, koji je izuzetno popularan u zemlji. Navijači često koriste španski jezik kako bi podržali svoje omiljene timove i igrače.

Zaključak

Španski jezik je dominantan jezik u Argentini i igra ključnu ulogu u svim aspektima argentinskog društva. Osim španskog, prisutni su i drugi jezici koji su posljedica prisustva različitih etničkih grupa i imigranata. Jezik ima duboko ukorijenjeno mjesto u argentinskoj kulturi, od književnosti do umjetnosti i sporta.

  Ocijeni članak!