Koji se prometni znak odnosi na prednost prolaska prema vozilima iz suprotnog smjera

Trenutno pregledavate Koji se prometni znak odnosi na prednost prolaska prema vozilima iz suprotnog smjera
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 listopada, 2023

Regulacija prometa

U prometu je izuzetno važno da sudionici jasno razumiju pravila i znakove kako bi se osigurala sigurnost i sprečile nesreće. Jedan od prometnih znakova koji se odnosi na prednost prolaska prema vozilima iz suprotnog smjera je znak ‘Prednost prolaska’.

Znak ‘Prednost prolaska’

Znak ‘Prednost prolaska’ je prometni znak koji vozačima daje do znanja da imaju prednost prolaska u odnosu na vozila koja dolaze iz suprotnog smjera. Ovaj znak se obično postavlja na raskrižjima i označava prioritete u prometu.

Izgled znaka

Znak ‘Prednost prolaska’ je trokutastog oblika i ima crvenu rubnu liniju. U sredini znaka nalazi se bijeli trokut s crvenom obrubom, a unutar trokuta nalazi se bijeli sloj s crnim rubom. Na bijelom sloju prikazana je crna strelica koja pokazuje smjer vožnje.

Primjena znaka

Znak ‘Prednost prolaska’ se najčešće koristi na raskrižjima gdje je potrebno odrediti vozača koji ima prednost prolaska. Kada vozači nailaze na ovaj znak, dužni su propustiti vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i tek nakon toga nastaviti svoju vožnju.

Pravila prometa

Vozači koji se približavaju znaku ‘Prednost prolaska’ dužni su smanjiti brzinu i pripremiti se za zaustavljanje ako je potrebno. Ukoliko vozač ne propusti vozila koja dolaze iz suprotnog smjera, može biti kažnjen prekršajnom kaznom. Važno je poštivati pravila prometa kako bi se osigurala sigurnost svih sudionika u prometu.

  Ocijeni članak!