Koji se računi fiskaliziraju

Trenutno pregledavate Koji se računi fiskaliziraju
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 svibnja, 2024

Koje vrste računa se fiskaliziraju?

Fiskalizacija je postupak koji se primjenjuje na određene vrste računa kako bi se osigurala transparentnost i kontrola u financijskom sustavu. U Hrvatskoj, zakonom je propisano da se fiskaliziraju sljedeće vrste računa:

– Računi izdani u gotovini: Svi računi koji se izdaju i plaćaju gotovinom, bez obzira na iznos, podliježu fiskalizaciji. To uključuje račune u trgovinama, restoranima, frizerskim salonima itd.

– Elektronički računi: Računi koji se izdaju putem elektroničkih sredstava plaćanja, kao što su kartice ili internetsko bankarstvo, također moraju biti fiskalizirani. Ovo uključuje online kupovinu, plaćanje računa putem interneta i slično.

Koje vrste računa se ne fiskaliziraju?

Iako većina vrsta računa podliježe fiskalizaciji, postoje neke iznimke:

– Računi izdani za transakcije između pravnih osoba: Računi koji se izdaju između tvrtki ili drugih pravnih subjekata, kao što su računi za usluge između tvrtki, ne podliježu fiskalizaciji. Međutim, ovi računi moraju biti ispravno izrađeni i sadržavati sve potrebne informacije o transakciji.

– Računi izdani izvan Republike Hrvatske: Računi koji se izdaju za transakcije izvan granica Hrvatske također ne podliježu fiskalizaciji. Međutim, ovi računi moraju biti u skladu sa zakonima i propisima zemlje u kojoj su izdani.

Kako se provodi fiskalizacija?

Fiskalizacija se provodi putem posebnog softvera ili uređaja koji je povezan s Poreznom upravom. Prilikom izdavanja računa, podaci se automatski šalju Poreznoj upravi, koja ih pohranjuje u svoj sustav. Ovaj postupak osigurava da se svi računi pravilno evidentiraju i da se izbjegava mogućnost manipulacije podacima.

Fiskalizacija ima važnu ulogu u sprječavanju sive ekonomije i osiguravanju poštenog poslovanja. Također omogućuje Poreznoj upravi da prati financijske tokove i provodi kontrolu nad poslovanjem.

U zaključku, fiskalizacija se primjenjuje na račune izdane u gotovini i elektroničke račune. Postupak se provodi putem posebnog softvera ili uređaja koji je povezan s Poreznom upravom. Ova mjera osigurava transparentnost i kontrolu u financijskom sustavu te sprječava mogućnost manipulacije podacima.

  Ocijeni članak!