Koji se svetac danas slavi

Trenutno pregledavate Koji se svetac danas slavi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 veljače, 2024

Povijest svetaca

Svetci su posebne osobe koje su svojim životom i djelima zadobili posebno poštovanje u kršćanskoj tradiciji. Svaki dan u godini posvećen je nekom svetom, a danas se slavi sveti Ivan. Ivan je bio jedan od dvanaest apostola i poznat kao Ivan Evanđelist. Bio je svjedok mnogih čuda koja je Isus činio i bio je blizak prijatelj s Isusom.

Život svetog Ivana

Sveti Ivan rođen je u Betsaidi, malom ribarskom mjestu na obali Galilejskog jezera. Bio je sin Zebedeja i Salome te brat apostola Jakova. Kao mladić, Ivan se pridružio Isusu i postao jedan od njegovih najbližih učenika. Bio je prisutan tijekom mnogih važnih trenutaka u Isusovom životu, uključujući Posljednju večeru, Isusovu muku i raspeće.

Legende o svetom Ivanu

Postoje mnoge legende i priče o svetom Ivanu koje su se razvile tijekom stoljeća. Jedna od najpoznatijih je legenda o tome kako je Ivan preživio pokušaj da ga ubiju bacanjem u kip lava. Prema legendi, lav ga je progutao, ali Ivan je ostao netaknut. Također se vjeruje da je Ivan bio autor jednog od četiri Evanđelja u Bibliji.

Sveti Ivan u umjetnosti

Sveti Ivan često se prikazuje u kršćanskoj umjetnosti. Njegovi likovi često se nalaze na ikonama i slikama, a često je prikazan i kako drži knjigu, simbolizirajući njegovo autorstvo nad Evanđeljem. Sveti Ivan također je zaštitnik mnogih zemalja i gradova diljem svijeta, uključujući Hrvatsku, Englesku i Gvineju.

Proslava svetog Ivana

Proslava svetog Ivana obično uključuje molitve, mise i procesije. U nekim zemljama, poput Španjolske, proslava svetog Ivana uključuje i tradicionalno paljenje vatri i vatromet. Vjernici se okupljaju na javnim mjestima kako bi zajedno proslavili ovog svetog sveca. Sveti Ivan je poznat po svojoj ljubavi prema Bogu i bliskom prijateljstvu s Isusom, a njegova proslava pruža priliku vjernicima da se prisjete i proslave njegovu svetost.

  Ocijeni članak!