Koji se zubi ne mijenjaju kod djece

Trenutno pregledavate Koji se zubi ne mijenjaju kod djece
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 kolovoza, 2023

Mliječni zubi

Mliječni zubi, poznati i kao primarni ili dječji zubi, su prvi set zuba koji se pojavljuje kod djece. Oni obično počinju eruptirati od šestog mjeseca života pa sve do dvije do tri godine starosti. Mliječni zubi služe kao privremena zamjena za permanentne zube koji će se kasnije razviti.

Permanentni zubi

Permanentni zubi su drugi set zuba koji se razvija kod djece. Oni zamjenjuju mliječne zube i ostaju u ustima do kraja života. Prvi permanentni zubi obično počinju eruptirati oko šeste godine života, a proces zamjene mliječnih zuba s permanentnim zubima se nastavlja sve do adolescencije.

Koji se zubi ne mijenjaju?

Postoje dva zuba koji se ne mijenjaju kod djece – treći molari, poznati i kao umnjaci, te drugi kutnjaci. Umnjaci su posljednji zubi koji izbijaju, obično između 17. i 25. godine života. Drugi kutnjaci se također ne mijenjaju i nalaze se iza prvih kutnjaka.

Umnjaci i drugi kutnjaci su trajni zubi koji se neće ponovno razviti ako se izgube ili izvade. Stoga je važno pravilno brinuti se o ovim zubima kako bi se održala oralna higijena i spriječile eventualne komplikacije poput karijesa ili bolesti desni.

Ukratko, mliječni zubi su privremeni zubi koji će se zamijeniti permanentnim zubima, osim za treće molare (umnjake) i drugu kutnjake koji ostaju trajni zubi kod djece.

  Ocijeni članak!