Koji su jetreni enzimi?

Trenutno pregledavate Koji su jetreni enzimi?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 svibnja, 2023

Funkcija jetrenih enzima

Jetreni enzimi su proteini koji se nalaze u jetri i igraju ključnu ulogu u metaboličkim procesima organizma. Njihova glavna funkcija je kataliziranje kemijskih reakcija u jetri, što omogućuje razgradnju tvari i sintezu novih molekula.

Vrste jetrenih enzima

Postoje brojne vrste jetrenih enzima, od kojih su najpoznatiji alanin aminotransferaza (ALT), aspartat aminotransferaza (AST), alkalna fosfataza (ALP) i gama-glutamil transferaza (GGT). Svaki od ovih enzima ima specifičnu ulogu i može se koristiti kao pokazatelj za određene bolesti ili oštećenja jetre.

ALT

ALT je enzim koji se nalazi u jetri i odgovoran je za pretvaranje aminokiseline alanina u piruvat. Povišene razine ALT-a mogu ukazivati na oštećenje jetre, kao što je hepatitis ili ciroza.

AST

AST je također enzim koji se nalazi u jetri, ali se također može pronaći u drugim organima kao što su srce, mišići i bubrezi. Povišene razine AST-a mogu biti znak oštećenja jetre, ali također mogu ukazivati na srčane bolesti ili mišićna oštećenja.

ALP

ALP je enzim koji se nalazi u stanicama jetre i kostiju. Povišene razine ALP-a mogu ukazivati na probleme s jetrom, žučnim kanalima ili kostima. Ovaj enzim često se mjeri kod osoba s sumnjom na bolesti jetre ili žučnih kanala.

GGT

GGT je enzim koji se nalazi u stanicama jetre i žučnim kanalima. Povišene razine GGT-a mogu ukazivati na oštećenje jetre ili žučnih kanala, ali također mogu biti povezane s konzumacijom alkohola.

Zaključak

Jetreni enzimi su važni pokazatelji zdravlja jetre. Njihova analiza može pomoći u dijagnosticiranju različitih bolesti jetre i praćenju njihovog napretka. Međutim, važno je napomenuti da povišene razine jetrenih enzima ne moraju uvijek ukazivati na ozbiljne probleme. U slučaju abnormalnih rezultata, uvijek se trebate posavjetovati s liječnikom radi daljnje evaluacije i dijagnostike.

  Ocijeni članak!