Koji su organi na desnoj strani

Trenutno pregledavate Koji su organi na desnoj strani
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:31 svibnja, 2023

Jetra

Jetra je jedan od najvažnijih organa na desnoj strani tijela. Nalazi se ispod dijafragme i obavlja brojne funkcije, uključujući proizvodnju žuči, metabolizam lipida i detoksikaciju tijela. Također, jetra ima važnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi i skladištenju vitamina i minerala.

Žučni mjehur

Žučni mjehur je organ smješten ispod jetre na desnoj strani trbušne šupljine. Glavna funkcija žučnog mjehura je skladištenje žuči koju proizvodi jetra. Kada hrana ulazi u dvanaesnik, žučni mjehur se kontrahira i oslobađa žuč u probavni sustav kako bi pomogao u razgradnji masti.

Bubrezi

Na desnoj strani tijela se nalazi i jedan od dva bubrega. Bubrezi su organi koji igraju ključnu ulogu u filtriranju krvi, uklanjanju otpadnih tvari i regulaciji ravnoteže tjelesnih tekućina. Osim toga, bubrezi sudjeluju u proizvodnji hormona koji reguliraju krvni tlak i proizvodnji crvenih krvnih stanica.

Debelo crijevo

Debelo crijevo, također poznato kao kolon, proteže se na desnoj strani trbušne šupljine. Glavna funkcija debelog crijeva je apsorpcija vode i soli iz probavne mase te formiranje i izlučivanje stolice. Također, debelo crijevo ima važnu ulogu u fermentaciji neprobavljivih vlakana i sintezi vitamina K i B.

Pankreas

Pankreas je organ smješten iza želuca na desnoj strani tijela. Ima važnu ulogu u probavi i regulaciji šećera u krvi. Pankreas proizvodi enzime koji pomažu u razgradnji hrane i luči hormone, poput inzulina i glukagona, koji reguliraju razinu šećera u krvi.

Desna pluća

Na desnoj strani tijela se nalazi desno pluće. Pluća su vitalni organi za disanje, a desno pluće ima tri režnja dok lijevo pluće ima samo dva. Pluća omogućuju razmjenu kisika i ugljičnog dioksida u tijelu putem procesa zvanog disanje.

Desna nadbubrežna žlijezda

Nadbubrežne žlijezde se nalaze iznad bubrega i igraju važnu ulogu u regulaciji stresa i metabolizma. Na desnoj strani tijela se nalazi desna nadbubrežna žlijezda koja proizvodi hormone, poput kortizola i adrenalina, koji su ključni za odgovor na stres i održavanje ravnoteže elektrolita u tijelu.

  Ocijeni članak!