Koji su vitalni organi

Trenutno pregledavate Koji su vitalni organi
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 veljače, 2024

Srce

Srce je jedan od vitalnih organa u ljudskom tijelu. Nalazi se u prsnoj šupljini i služi kao centralna pumpa koja cirkulira krv kroz tijelo. Srce je sastavljeno od četiri komore: dvije pretklijetke i dvije klijetke. Pretklijetke primaju krv iz tijela, dok klijetke pumpaju krv u tijelo.

Pluća

Pluća su vitalni organi koji omogućavaju disanje. Smještena su u prsnoj šupljini i odgovorna su za unos kisika i izbacivanje ugljičnog dioksida iz organizma. Pluća su sastavljena od brojnih malih mjehurića zvanih alveole, koje omogućavaju razmjenu plinova.

Bubreg

Bubrezi su vitalni organi koji igraju ključnu ulogu u filtriranju krvi i održavanju ravnoteže tekućina u tijelu. Oni uklanjaju otpadne tvari, višak vode i elektrolite iz krvi kako bi proizveli urin. Bubrezi također pomažu u regulaciji krvnog tlaka i proizvodnji hormona.

Mozak

Mozak je najvažniji organ u tijelu jer kontrolira sve funkcije tijela. Sastoji se od nekoliko dijelova, uključujući veliki mozak, mali mozak, moždano deblo i kralježničnu moždinu. Mozak je odgovoran za osjetila, mišićne funkcije, emocije, razmišljanje, učenje i pamćenje.

Jetra

Jetra je velik organ smješten u gornjem dijelu trbušne šupljine. Ima brojne funkcije, uključujući proizvodnju žuči, koja je važna za probavu, metabolizam lijekova, detoksikaciju tijela i skladištenje vitamina i minerala. Jetra također ima sposobnost regeneracije, što znači da se može obnoviti nakon oštećenja.

Slezina

Slezina je organ koji se nalazi u gornjem lijevom dijelu trbuha. Ima važnu ulogu u imunološkom sustavu jer proizvodi bijela krvna zrnca koja pomažu u borbi protiv infekcija. Slezina također sudjeluje u procesu filtriranja krvi i proizvodnji crvenih krvnih stanica.

Želudac

Želudac je organ u probavnom sustavu koji se nalazi između jednjaka i tankog crijeva. On je odgovoran za probavu hrane i razgradnju hranjivih tvari. Želudac proizvodi želučanu kiselinu i enzime koji pomažu u razgradnji hrane i ubijanju bakterija.

Creva

Crevni trakt sastoji se od tankog i debelog crijeva. Tanko crijevo je odgovorno za apsorpciju hranjivih tvari iz hrane, dok debelo crijevo apsorbira vodu i formira stolicu. Oba dijela su vitalni organi u probavnom sustavu koji omogućavaju pravilan rad probavnog procesa.

Žučni mjehur

Žučni mjehur je organ koji se nalazi ispod jetre. Njegova glavna funkcija je skladištenje žuči, koju proizvodi jetra, i oslobađanje žuči tijekom probave. Žuč pomaže u razgradnji masti i olakšava njihovu apsorpciju u crijevima.

Sržna šupljina

Sržna šupljina je dio kostiju koji sadrži koštanu srž. Koštana srž je vitalni organ koji je odgovoran za proizvodnju krvnih stanica, uključujući crvene krvne stanice, bijela krvna zrnca i trombocite. Crvene krvne stanice prenose kisik, bijela krvna zrnca sudjeluju u imunološkom sustavu, dok trombociti pomažu u zgrušavanju krvi.

  Ocijeni članak!