Koji su zavisni padeži?

Trenutno pregledavate Koji su zavisni padeži?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 svibnja, 2023

Genitiv

Genitiv je jedan od zavisnih padeža u hrvatskom jeziku. On se koristi za označavanje posjedovanja, porijekla ili određenih odnosa. Primjerice, u rečenici ‘Knjiga moga prijatelja je zanimljiva’, riječ ‘moga prijatelja’ je u genitivu jer označava posjedovanje. Genitiv se također koristi i uz određene prijedloge kao što su ‘iz’ ili ‘od’.

Dativ

Dativ je još jedan zavisni padež koji se koristi u hrvatskom jeziku. On se obično koristi za označavanje korisnika ili primatelja nečega. Na primjer, u rečenici ‘Dao sam poklon prijatelju’, riječ ‘prijatelju’ je u dativu jer označava primatelja poklona. Dativ se također koristi uz određene prijedloge kao što su ‘za’ ili ‘prema’.

Akuzativ

Akuzativ je zavisni padež koji se najčešće koristi za označavanje direktnog objekta u rečenici. Na primjer, u rečenici ‘Kupio sam knjigu’, riječ ‘knjigu’ je u akuzativu jer označava direktni objekt radnje. Akuzativ se koristi i uz određene prijedloge kao što su ‘kroz’ ili ‘oko’.

Vokativ

Vokativ je zavisni padež koji se koristi za oslovljavanje ili dozivanje nekoga. On se najčešće koristi uz imena ili nadimke. Na primjer, u rečenici ‘Ivane, dođi ovamo!’, riječ ‘Ivane’ je u vokativu jer se osoba oslovljava. Vokativ se često koristi u razgovornom jeziku.

Instrumental

Instrumental je zavisni padež koji se koristi za označavanje sredstva, načina ili pratnje. Primjerice, u rečenici ‘Pisao sam olovkom’, riječ ‘olovkom’ je u instrumentalu jer označava sredstvo pisanja. Instrumental se također koristi uz određene prijedloge kao što su ‘s’ ili ‘uz’.

Lokativ

Lokativ je zavisni padež koji se koristi za označavanje mjesta ili vremena. Na primjer, u rečenici ‘Živim u Zagrebu’, riječ ‘Zagrebu’ je u lokativu jer označava mjesto stanovanja. Lokativ se koristi i uz određene prijedloge kao što su ‘u’ ili ‘na’.

  Ocijeni članak!