Koji su znakovi upale pluća?

Trenutno pregledavate Koji su znakovi upale pluća?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 kolovoza, 2023

Kako prepoznati upalu pluća?

Upala pluća, ili pneumonija, je ozbiljno stanje koje utječe na pluća i može biti uzrokovano različitim uzrocima, uključujući bakterijske, virusne ili gljivične infekcije. Prepoznavanje simptoma upale pluća ključno je za rano liječenje i sprečavanje komplikacija.

Opći simptomi upale pluća

Simptomi upale pluća mogu se razlikovati, ali neki od najčešćih uključuju kašalj koji može biti suh ili praćen iskašljavanjem gustog, zelenkastog ili žućkastog ispljuvka. Također, mogu se javiti i povišena tjelesna temperatura, zimica, bol u prsima prilikom dubokog disanja ili kašljanja, umor i slabost.

Specifični simptomi upale pluća

Ovisno o uzročniku upale pluća, mogu se javiti i specifični simptomi. Na primjer, bakterijska upala pluća može uzrokovati visoku temperaturu, znojenje, drhtavicu i ubrzano disanje. Virusna upala pluća može uzrokovati nazalnu kongestiju, bol u grlu i glavobolju. Gljivična upala pluća može uzrokovati kašalj s krvlju, otežano disanje i gubitak apetita.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Ako primijetite bilo kakve simptome koji ukazuju na upalu pluća, važno je potražiti liječničku pomoć. Osobito je važno djeci, starijim osobama i osobama s oslabljenim imunološkim sustavom potražiti medicinsku pomoć što je prije moguće. Liječnik će obaviti pregled, može naručiti rendgenski snimak pluća ili druge testove kako bi potvrdio dijagnozu upale pluća i odredio najprikladniji tretman.

Liječenje upale pluća

Liječenje upale pluća ovisi o uzročniku infekcije. U slučaju bakterijske upale pluća, liječenje uključuje antibiotike. Virusna upala pluća ne može se liječiti antibioticima, već se preporučuje odmor, unos puno tekućine i simptomatsko liječenje kao što je ublažavanje bolova i groznice. Gljivična upala pluća može zahtijevati antifungalne lijekove. Važno je pridržavati se uputa liječnika i završiti cijeli tijek propisanog liječenja.

Moguće komplikacije upale pluća

U nekim slučajevima, upala pluća može dovesti do komplikacija kao što su pleuritis (upala ovojnice pluća), apsces pluća, respiratorno zatajenje ili sepsa. Stoga je važno pravovremeno liječiti upalu pluća kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Prevencija upale pluća

Prevencija upale pluća uključuje redovito pranje ruku, izbjegavanje izlaganja virusima i bakterijama, cijepljenje protiv određenih uzročnika upale pluća (poput pneumokoka i influence), održavanje zdravog načina života i jačanje imunološkog sustava. Također je važno izbjegavati pušenje i izbjegavati kontakt s osobama koje imaju respiratorne infekcije.

  Ocijeni članak!