Kojim događajem je počela Francuska revolucija

Trenutno pregledavate Kojim događajem je počela Francuska revolucija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 rujna, 2023

Povod za Francusku revoluciju

Francuska revolucija, jedan od najznačajnijih događaja u europskoj povijesti, započela je 14. srpnja 1789. godine. No, sam povod za revoluciju leži u nizu političkih, ekonomskih i socijalnih nepravdi koje su potresale Francusku u prethodnim godinama.

Bastilja – simbol tiranije

Jedan od ključnih događaja koji je izravno potaknuo revoluciju bio je napad na Bastilju, zloglasni zatvor u Parizu, 14. srpnja 1789. godine. Ovaj događaj postao je simbol tiranije i despotske vlasti koja je gušila slobodu i prava građana Francuske.

Društvene nepravde i financijska kriza

Francuska je uoči revolucije bila duboko podijeljena društveno-politička zajednica. Velika većina stanovništva, seljaci i radnici, bili su opterećeni teškim porezima i živjeli su u siromaštvu. S druge strane, privilegirani slojevi, poput plemstva i svećenstva, uživali su brojne povlastice i bili oslobođeni plaćanja poreza.

Kraljevska neodlučnost

Kralj Luj XVI., koji je vladao Francuskom u to vrijeme, pokazao se kao neodlučan i nesposoban vođa. Njegove odluke bile su često proturječne i nedosljedne, što je samo pogoršalo nezadovoljstvo stanovništva.

Uticaj prosvjetiteljstva

Ideje prosvjetiteljstva, poput jednakosti, slobode i prava pojedinca, imale su snažan utjecaj na intelektualce i građane Francuske. Ovi ideali bili su u suprotnosti s postojećim društvenim i političkim poretkom, što je dodatno poticalo revolucionarno raspoloženje.

Zaključak

Franucuska revolucija započela je događajima koji su ukazivali na duboke socijalne nepravde, političku nestabilnost i neodlučnost vladajućih. Ovi događaji su, zajedno s idejama prosvjetiteljstva, stvorili plodno tlo za revolucionarni pokret koji će promijeniti tijek francuske i svjetske povijesti.

  Ocijeni članak!