Kojim jezikom je Isus govorio

Trenutno pregledavate Kojim jezikom je Isus govorio
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 srpnja, 2024

Hebrejski jezik

Isus Krist, poznat kao Isus iz Nazareta, bio je židovski propovjednik i osnivač kršćanstva. Prema biblijskim izvorima, Isus je odrastao u židovskom okruženju i bio je pripadnik židovskog naroda. Stoga se pretpostavlja da je Isus govorio hebrejskim jezikom, koji je bio jezik židovskog naroda u to vrijeme.

Aramejski jezik

Međutim, postoji i teorija da je Isus govorio aramejskim jezikom. Aramejski je bio široko rasprostranjen jezik u to vrijeme i koristio se u regiji Bliskog istoka, uključujući i područje Palestine. Prema nekim izvorima, Isus je koristio aramejski jezik u svakodnevnom životu i propovijedima.

Grčki jezik

Druga teorija sugerira da je Isus koristio grčki jezik kao drugi jezik. Grčki je bio široko rasprostranjen jezik u to vrijeme, posebno među trgovcima i intelektualcima. Neki izvori navode da su Isusove riječi zabilježene na grčkom jeziku u Novom zavjetu.

Zaključak

Iako nije moguće sa sigurnošću utvrditi kojim jezikom je Isus govorio, pretpostavlja se da je koristio kombinaciju hebrejskog, aramejskog i grčkog jezika. Budući da je odrastao u židovskom okruženju, vjerojatno je koristio hebrejski jezik u svakodnevnom životu. Aramejski jezik je također bio prisutan u toj regiji, pa je moguće da je Isus koristio aramejski jezik u komunikaciji s ljudima. Grčki jezik je bio važan jezik u to vrijeme, pa je moguće da su neke od Isusovih riječi zabilježene na grčkom jeziku u Novom zavjetu.

  Ocijeni članak!