Kojom brzinom lete putnički avioni

Trenutno pregledavate Kojom brzinom lete putnički avioni
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 svibnja, 2023

Brzina putničkih aviona

Putnički avioni su poznati po svojoj impresivnoj brzini kojom lete. U ovom članku ćemo istražiti koliko brzo putnički avioni mogu letjeti i kako se ta brzina mjeri.

Najveća brzina putničkih aviona

Najveća brzina kojom putnički avioni mogu letjeti ovisi o tipu aviona. Komercijalni putnički avioni, kao što su Boeing 747 ili Airbus A380, obično lete brzinom od oko 900 do 1.000 kilometara na sat. Međutim, postoje i posebni vojni avioni koji mogu postići znatno veće brzine.

Mjerenje brzine

Brzina putničkih aviona mjeri se u kilometrima na sat (km/h) ili često u čvorovima (nautical miles per hour, kn). Čvor je jedinica koja se koristi u zračnom prometu i ekvivalentna je brzini od jedne nautičke milje na sat.

Faktori koji utječu na brzinu

Postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati na brzinu putničkih aviona. Jedan od najvažnijih faktora je vrsta motora koji se koristi. Avioni s mlaznim motorima obično su brži od onih s turbopropelerskim motorima. Također, brzina aviona može biti ograničena i različitim uvjetima leta, kao što su vjetar ili turbulencije.

Brzina i udaljenost

Zbog brzine putničkih aviona, oni su idealni za putovanje na veće udaljenosti. Na primjer, putovanje između kontinenata može se obaviti za nekoliko sati, dok bi na kopnu to putovanje trajalo puno dulje. Brzina aviona omogućuje putnicima da stignu na odredište brzo i učinkovito.

Rekordne brzine

Rekordne brzine putničkih aviona često se postižu tijekom posebnih letova ili utrka. Najbrži putnički avion ikad je bio Concorde, koji je mogao letjeti brzinom od oko 2.180 kilometara na sat. Međutim, Concorde je prestao s radom 2003. godine.

Zaključak

Putnički avioni lete impresivnim brzinama koje omogućuju brzo putovanje na velike udaljenosti. Brzina putničkih aviona ovisi o tipu aviona, vrsti motora i uvjetima leta. Bez sumnje, putnički avioni su jedan od najbržih načina putovanja.

  Ocijeni članak!