Koliko BiH ima stanovnika

Trenutno pregledavate Koliko BiH ima stanovnika
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 lipnja, 2023

Povijest stanovništva u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina, država smještena na Balkanskom poluotoku, bogata je poviješću i raznolikošću svojih stanovnika. Od davnih vremena, ova regija bila je dom mnogim različitim etničkim grupama i kulturama.

Trenutni broj stanovnika

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, Bosna i Hercegovina ima oko 3.5 milijuna stanovnika. Međutim, važno je napomenuti da se broj stanovnika stalno mijenja zbog migracija, prirodnog priraštaja i drugih faktora.

Regionalna raspodjela stanovništva

Stanovništvo Bosne i Hercegovine nije ravnomjerno raspoređeno po regijama. Najveći broj stanovnika koncentriran je u urbanim centrima kao što su Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla. Ove regije imaju veću gustoću stanovništva i bolju infrastrukturu u usporedbi s ruralnim područjima.

Etnička struktura stanovništva

Bosna i Hercegovina je multietnička država s tri glavne etničke grupe: Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. Osim toga, postoje i manje etničke grupe kao što su Romi, Albanci, Jevreji i drugi. Svaka od ovih grupa ima svoju posebnost i doprinosi bogatstvu kulture i tradicije zemlje.

Utjecaj migracija na stanovništvo

Migracije imaju značajan utjecaj na broj stanovnika u Bosni i Hercegovini. S obzirom na političke i ekonomske promjene u regiji, mnogi ljudi su napustili zemlju u potrazi za boljim životom. Osim toga, ratne sukobe devedesetih godina prošlog stoljeća također su rezultirale masovnim iseljavanjem stanovništva.

Budućnost stanovništva

Budućnost stanovništva Bosne i Hercegovine je teško predvidjeti. Demografske promjene, ekonomski faktori i politička situacija imaju veliki utjecaj na kretanje stanovništva. Međutim, važno je da se vodi briga o demografskoj politici i razvoju kako bi se osigurala održivost i prosperitet zemlje.

  Ocijeni članak!