Koliko je BiH zadužena

Trenutno pregledavate Koliko je BiH zadužena
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 lipnja, 2023

Stanje javnog duga BiH

Stanje javnog duga Bosne i Hercegovine je jedna od ključnih tema koja se često spominje u raspravama o ekonomiji zemlje. Prema posljednjim dostupnim podacima, BiH je trenutno zadužena za značajan iznos.

Ukupan javni dug

Prema izvještaju Ministarstva financija i trezora BiH, ukupan javni dug zemlje iznosi X milijardi maraka. Ovaj iznos uključuje dugove na državnoj, entitetskoj i lokalnoj razini.

Struktura javnog duga

Javni dug BiH sastoji se od unutarnjeg i vanjskog duga. Unutarnji dug obuhvaća dugove prema domaćim vjerovnicima, dok vanjski dug predstavlja dugove prema inozemnim vjerovnicima.

Razlozi zaduženja

Postoje brojni razlozi zbog kojih je BiH zadužena. Jedan od glavnih razloga je financiranje javnih rashoda, kao što su izgradnja infrastrukture, socijalne usluge i plaćanje kamata na postojeći dug.

Utjecaj javnog duga na ekonomiju

Javni dug ima značajan utjecaj na ekonomiju BiH. Visok javni dug može dovesti do povećanja troškova kamata i smanjenja dostupnih sredstava za druge važne sektore kao što su zdravstvo, obrazovanje i razvoj.

Mjere za smanjenje javnog duga

Vlada BiH poduzima određene mjere kako bi smanjila javni dug. To uključuje smanjenje javnih rashoda, povećanje prihoda kroz poboljšanje poreznog sustava i poticanje gospodarskog rasta.

Budućnost javnog duga

Budućnost javnog duga BiH ovisi o raznim faktorima, uključujući ekonomski rast, političku stabilnost i provedbu mjera za smanjenje zaduženosti. Važno je da se vlada i relevantne institucije nastave baviti ovim pitanjem kako bi osigurali održivost javnih financija zemlje.

  Ocijeni članak!