Koliko je dugo rimska država bila Carstvo

Trenutno pregledavate Koliko je dugo rimska država bila Carstvo
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 kolovoza, 2023

Rimsko Carstvo – Povijest i Formiranje

Rimsko Carstvo je bila iznimno moćna i dugotrajna država koja je oblikovala povijest drevnog svijeta. Carstvo je nastalo nakon što je Rimsko Republikansko razdoblje završeno, a August je postao prvi rimski car.

Tradicionalno trajanje Rimskog Carstva

Tradicionalno se smatra da je Rimsko Carstvo trajalo od 27. pr. Kr. do 476. godine. To je razdoblje od gotovo pet stoljeća koje je obuhvatilo razne vladare, promjene teritorija i političke transformacije.

Različiti pogledi na trajanje Carstva

Postoje različiti pogledi među povjesničarima o trajanju Rimskog Carstva. Neki smatraju da je Carstvo završilo 476. godine, kada je posljednji rimski car Romulus Augustulus svrgnut s prijestolja. Drugi tvrde da je Carstvo nastavilo postojati na istoku kao Bizantsko Carstvo sve do 1453. godine.

Rimsko Carstvo na Zapadu i Istoku

Nakon diobe Carstva 395. godine, Rimsko Carstvo se podijelilo na Zapadno i Istočno Carstvo. Zapadno Carstvo je imalo kraće trajanje od Istočnog Carstva. Nakon pada Zapadnog Carstva, Istočno Carstvo, poznato kao Bizantsko Carstvo, nastavilo je postojati još mnogo stoljeća.

Utjecaj Rimskog Carstva

Bez obzira na to koliko je dugo trajalo, Rimsko Carstvo ostavilo je duboki trag na svijet. Njegova kultura, pravni sustav, arhitektura i jezik ostali su važni elementi koji su oblikovali kasnije društvene i političke strukture. Rimsko Carstvo je također bilo poznato po svojoj vojnoj snazi i teritorijalnom proširenju.

Nasljednici Rimskog Carstva

Nakon pada Zapadnog Carstva, mnoge su države i kraljevine nastale na području nekadašnjeg Rimskog Carstva. Neke od tih država, poput Ostrogotskog Kraljevstva i Franačkog Carstva, naslijedile su određene elemente rimskog nasljeđa. Bizantsko Carstvo je također naslijedilo mnoge aspekte rimske kulture i politike.

Zaključak

Koliko je dugo rimska država bila Carstvo može se različito interpretirati, ali tradicionalno se smatra da je trajalo od 27. pr. Kr. do 476. godine. Bez obzira na točno trajanje, Rimsko Carstvo ostaje jedno od najvažnijih i najutjecajnijih carstava u povijesti.

  Ocijeni članak!