Koliko je glasova potrebno da bi neka odluka bila prihvaćena u Vijeću sigurnosti

Trenutno pregledavate Koliko je glasova potrebno da bi neka odluka bila prihvaćena u Vijeću sigurnosti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 rujna, 2023

Kako Vijeće sigurnosti donosi odluke?


Vijeće sigurnosti je jedno od šest glavnih tijela Ujedinjenih naroda i ima ključnu ulogu u održavanju međunarodnog mira i sigurnosti. Da bi neka odluka bila prihvaćena u Vijeću sigurnosti, potrebno je postići konsenzus među njegovih 15 članova.

Broj glasova potrebnih za prihvaćanje odluke


Prema Povelji Ujedinjenih naroda, svaka odluka Vijeća sigurnosti mora biti podržana od strane najmanje devet članica, uključujući sve stalne članice koje imaju pravo veta – Kina, Francuska, Rusija, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo. Ovo znači da nijedna odluka ne može biti usvojena bez podrške barem devet članica, uključujući sve pet stalnih članica.

Pravo veta


Pravo veta je moć koju imaju pet stalnih članica Vijeća sigurnosti da blokiraju bilo koju odluku koja nije u skladu s njihovim nacionalnim interesima. Ova mogućnost veta osigurava da nijedna odluka koja bi mogla naštetiti interesima ovih pet država neće biti usvojena. Međutim, pravo veta ne može se primijeniti na proceduralna pitanja.

Alternativni načini donošenja odluka


U slučaju da neka odluka ne može biti donesena zbog upotrebe prava veta, postoje i alternativni načini donošenja odluka u Vijeću sigurnosti. Jedan od tih načina je da se odluka donese kvalificiranom većinom od devet glasova, ali bez podrške bilo koje od stalnih članica s pravom veta. Ova opcija omogućava donošenje odluka ukoliko se većina članica slaže, ali ne mogu biti blokirane od strane stalnih članica s pravom veta.

Zaključak


Koliko je glasova potrebno da bi neka odluka bila prihvaćena u Vijeću sigurnosti ovisi o nekoliko faktora. Da bi odluka bila usvojena, potrebna je podrška najmanje devet članica, uključujući sve pet stalnih članica. Međutim, pravo veta pet stalnih članica može blokirati odluku čak i ako je podržana kvalificiranom većinom. Razumijevanje ovog procesa donošenja odluka u Vijeću sigurnosti ključno je za razumijevanje međunarodne politike i međunarodnih odnosa.

  Ocijeni članak!