Koliko je normalan pritisak

Trenutno pregledavate Koliko je normalan pritisak
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 svibnja, 2024

Visok krvni tlak

Visok krvni tlak, poznat i kao hipertenzija, je stanje u kojem je pritisak krvi u arterijama povišen iznad normalnih vrijednosti. Normalan krvni tlak se obično smatra vrijednostima ispod 120/80 mmHg. Međutim, ove vrijednosti mogu varirati ovisno o dobi, spolu i drugim faktorima.

Niski krvni tlak

Niski krvni tlak, poznat i kao hipotenzija, je stanje u kojem je pritisak krvi u arterijama niži od normalnih vrijednosti. Normalan krvni tlak se obično smatra vrijednostima između 90/60 mmHg i 120/80 mmHg. Niski krvni tlak može uzrokovati simptome poput vrtoglavice, umora i gubitka svijesti.

Optimalan pritisak

Optimalan pritisak se smatra vrijednostima ispod 120/80 mmHg. Ove vrijednosti se obično povezuju s manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Međutim, važno je napomenuti da su individualne razlike prisutne i da se normalan pritisak može razlikovati od osobe do osobe.

Faktori koji utječu na pritisak

Brojni faktori mogu utjecati na krvni tlak osobe. To uključuje dob, spol, genetiku, prehranu, tjelesnu aktivnost, stres i druge životne navike. Važno je održavati zdrav način života kako bi se održao normalan pritisak i smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Mjerenje krvnog tlaka

Krvni tlak se mjeri pomoću uređaja poznatog kao sfigmomanometar. Mjerenje se obično vrši na nadlaktici, a rezultati se izražavaju kao dva broja. Gornji broj predstavlja sistolički tlak, dok donji broj predstavlja dijastolički tlak. Važno je napomenuti da idealne vrijednosti mogu varirati ovisno o dobi, spolu i drugim čimbenicima.

Održavanje zdravog pritiska

Za održavanje normalnog pritiska, preporučuje se zdrav način života koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, uravnoteženu prehranu, izbjegavanje pušenja i umjerenu konzumaciju alkohola. Također je važno redovito kontrolirati krvni tlak i posjetiti liječnika ako primijetite bilo kakve promjene ili simptome vezane uz pritisak.

Zaključak

Pritisak krvi u arterijama je važan pokazatelj zdravlja srca i krvnih žila. Normalan pritisak varira ovisno o dobi, spolu i drugim faktorima. Važno je održavati zdrav način života kako bi se održao normalan pritisak i smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti.

  Ocijeni članak!