Koliko se alkohol zadržava u krvi

Trenutno pregledavate Koliko se alkohol zadržava u krvi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 rujna, 2023

Kako alkohol ulazi u krvotok

Alkohol se apsorbira u krvotok nakon konzumiranja. Kada pijemo alkohol, on prolazi kroz probavni sustav i ulazi u krvotok kroz stijenke tankog crijeva. Nakon toga, alkohol se distribuira u tijelu putem cirkulacijskog sustava.

Metabolizam alkohola u organizmu

Organizam metabolizira alkohol kako bi ga uklonio iz tijela. Većina alkohola se razgrađuje u jetri, gdje enzimi pretvaraju alkohol u acetaldehid, a zatim u acetat. Acetat se dalje razgrađuje u vodu i ugljični dioksid koji se izlučuju iz tijela.

Brzina eliminacije alkohola iz krvi

Brzina eliminacije alkohola iz krvi ovisi o nekoliko faktora, uključujući količinu konzumiranog alkohola, spol, tjelesnu težinu, genetiku i druge. Prosječno tijelo metabolizira alkohol brzinom od otprilike 0,015 g/dl na sat. To znači da će osoba s koncentracijom alkohola u krvi od 0,08 g/dl trebati oko pet i pol sati da potpuno eliminira alkohol iz krvi.

Utjecaj faktora na zadržavanje alkohola u krvi

Neke od ključnih čimbenika koji utječu na zadržavanje alkohola u krvi su količina konzumiranog alkohola, brzina konzumiranja, tjelesna težina, spol, genetika, prehrambene navike i prisutnost bolesti. Također, važno je napomenuti da alkohol može ostati u krvi duže vrijeme ako se konzumira zajedno s drugim tvarima kao što su lijekovi kojima se usporava razgradnja alkohola.

Testiranje koncentracije alkohola u krvi

Postoje različite metode testiranja koncentracije alkohola u krvi, uključujući alkotestiranje izdahnutim zrakom, testiranje uzorka krvi i testiranje uzorka urina. Ti testovi se često koriste u prometnim kontrolama i pravosudnim postupcima kako bi se utvrdila prisutnost alkohola u krvi.

Utjecaj alkohola na organizam

Alkohol može imati brojne negativne učinke na organizam, uključujući oštećenje jetre, srca, mozga i drugih organa. Također može utjecati na sposobnost vožnje, koordinaciju, rasuđivanje i donošenje odluka. Stoga je važno konzumirati alkohol umjereno i odgovorno, te biti svjestan njegovih potencijalnih štetnih učinaka.

  Ocijeni članak!