Koliko se dugo gradio Kineski zid

Trenutno pregledavate Koliko se dugo gradio Kineski zid
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 rujna, 2023

Povijest gradnje Kineskog zida

Kineski zid je jedna od najpoznatijih građevina u svijetu koja se proteže preko 21 tisuću kilometara. Izgradnja zida započela je tijekom različitih razdoblja kineske povijesti, ali najveći dio zida koji danas vidimo izgrađen je tijekom dinastije Ming (1368.-1644.).

Duljina gradnje

Proces gradnje Kineskog zida trajao je više od 2000 godina. Prvi dijelovi zida datiraju još iz 7. stoljeća prije Krista, ali najveća izgradnja dogodila se tijekom Ming dinastije. Taj period gradnje trajao je od 14. do 17. stoljeća. Tijekom tog vremena, zid je stalno nadograđivan i jačan kako bi se obranila Kina od napada s juga i sjevera.

Tehnike gradnje

Gradnja Kineskog zida zahtijevala je ogroman napor i korištene su različite tehnike kako bi se izgradila ova monumentalna struktura. Zid je izgrađen od kamena, opeke, drva i drugih materijala koji su bili dostupni u različitim regijama kroz koje zid prolazi. Tijekom gradnje, korištena je i velika količina cementa kako bi se ojačala struktura zida.

Završetak gradnje

Iako se gradnja Kineskog zida smatra završenom tijekom Ming dinastije, zid nikada nije bio potpuno dovršen u smislu da je pokrivao cijelu planiranu dužinu. Razlog tome su bili financijski i logistički izazovi s kojima su se graditelji suočavali. Unatoč tome, Kineski zid ostaje jedno od najvećih dostignuća u povijesti graditeljstva i simbol kineske kulture i povijesti.

  Ocijeni članak!