Koliko se jaja stavlja pod kvočku

Trenutno pregledavate Koliko se jaja stavlja pod kvočku
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 veljače, 2024

Kako odrediti broj jaja za kvočku?

Stavljanje jaja pod kvočku je uobičajena praksa u uzgoju peradi. Međutim, važno je znati koliko jaja treba staviti pod kvočku kako bi se osiguralo uspješno izleganje pilića.

Postoji nekoliko faktora koji treba uzeti u obzir prilikom određivanja broja jaja za kvočku. Prvo, vrsta kvočke igra važnu ulogu. Neke vrste kvočki mogu izleći veći broj jaja nego druge.

Vrsta kvočke i veličina legla

Vrsta kvočke može varirati u svojoj sposobnosti izležavanja jaja. Neki kvočki mogu izleći samo nekoliko jaja, dok druge mogu izleći i do 10-12 jaja. Također, veličina legla može utjecati na uspješnost izleganja. Veća legla mogu biti teže za kvočku da ih inkubira i okreće.

Stanje jaja

Prilikom odabira jaja za kvočku, važno je odabrati samo zdrava i svježa jaja. Jaja s oštećenom ljuskom ili starija jaja mogu imati manje šanse za uspješno izleganje. Također, jaja koja su prevelika ili premalena mogu biti teže za kvočku da ih pravilno inkubira.

Preporučeni broj jaja

Općenito, preporučuje se da se pod kvočku stavi između 6 i 12 jaja. Ovo je uobičajeni raspon koji se smatra optimalnim za većinu vrsta kvočki. Međutim, važno je prilagoditi broj jaja ovisno o vrsti kvočke, veličini legla i stanju jaja.

Uzimanje u obzir svih ovih faktora pomoći će osigurati uspješno izleganje pilića pod kvočkom. Važno je pratiti kvočku tijekom perioda inkubacije kako biste bili sigurni da se pravilno brine o jajima i da se održava optimalna temperatura i vlažnost.

Napomena: Prije stavljanja jaja pod kvočku, uvijek se savjetujte sa stručnjakom za uzgoj peradi kako biste dobili specifične smjernice za vašu vrstu kvočke.

  Ocijeni članak!