Koliko su opasne gljivice na noktima

Trenutno pregledavate Koliko su opasne gljivice na noktima
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 srpnja, 2023

Uzroci i simptomi gljivica na noktima

Gljivice na noktima, poznate i kao onikomikoza, su infekcije koje se javljaju kada gljivice prodiru ispod nokta. Najčešći uzročnici ovih infekcija su dermatofiti, kvasnice i plijesni. Simptomi mogu uključivati zadebljanje, promjenu boje i lomljenje noktiju, svrbež, bol i neugodan miris.

Rizični faktori i širenje infekcije

Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, dijabetesom, perifernom vaskularnom bolešću, povredama nokta ili čestim izlaganjem vlažnom okruženju imaju veći rizik od razvoja gljivičnih infekcija noktiju. Ove infekcije se mogu lako proširiti s jedne osobe na drugu putem direktnog dodira ili dijeljenjem obuće, ručnika ili pribora za manikuru.

Potencijalne komplikacije i liječenje

Ako se ne liječe, gljivice na noktima mogu dovesti do trajnog oštećenja nokta i širenja infekcije na druge nokte. Također, mogu uzrokovati nelagodu i smanjiti kvalitetu života. Liječenje uključuje primjenu antifungalnih krema, lakova i tableta, kao i pravilnu njegu noktiju i izbjegavanje faktora koji pogoduju širenju infekcije.

Prevencija gljivičnih infekcija noktiju

Prevencija je ključna za izbjegavanje gljivičnih infekcija noktiju. Preporučuje se redovito pranje i sušenje nogu, nošenje prozračne obuće i čarapa od prirodnih materijala, izbjegavanje hodanja bosih nogu u javnim prostorima poput bazena i svlačionica, te izbjegavanje dijeljenja osobnih predmeta s drugim osobama.

Zaključak

Gljivice na noktima su česte infekcije koje mogu uzrokovati značajnu nelagodu i oštećenje noktiju. Rano prepoznavanje simptoma, pravilno liječenje i preventivne mjere mogu pomoći u sprječavanju širenja infekcije i očuvanju zdravlja noktiju.

  Ocijeni članak!