Mogu li buhe s mačke preći na ljude

Trenutno pregledavate Mogu li buhe s mačke preći na ljude
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 svibnja, 2023

Kako se prenose buhe

Buhe su mali paraziti koji se hrane krvlju i često se nalaze na mačkama. Glavno pitanje koje mnogi postavljaju je mogu li buhe s mačke preći na ljude. Iako je rijetko da buhe skaču s mačke izravno na ljude, to nije nemoguće. Postoji nekoliko načina na koje buhe mogu preći s mačke na ljude.

Prijenos buha na ljude

Najčešći način prijenosa buha s mačke na ljude je putem kontakta. Ako ste u bliskom kontaktu s mačkom koja ima buhe, postoji mogućnost da će buhe iskoristiti priliku i skočiti na vašu kožu. Buhe imaju sposobnost skakanja i mogu se lako premjestiti s jednog domaćina na drugog.

Simptomi kod ljudi

Kada buhe pređu s mačke na ljude, mogu izazvati neugodne simptome. Najčešći simptom je svrab koji se javlja na mjestu uboda buhe. Osim svraba, moguće je da se pojave crvene mrlje ili osip na koži. U rijetkim slučajevima, buhe mogu prenijeti i određene bolesti, kao što je tifus.

Kako se zaštititi

Da biste se zaštitili od buha, važno je redovito liječiti svoje mačke protiv buha. Postoje razni proizvodi na tržištu koji su učinkoviti u suzbijanju buha na kućnim ljubimcima. Također, redovito čišćenje doma i usisavanje tepiha i namještaja može smanjiti rizik od infestacije buhama. Ako primijetite simptome buha kod sebe ili svog kućnog ljubimca, važno je konzultirati veterinara ili liječnika kako biste dobili odgovarajući tretman.

  Ocijeni članak!