Mogu li dati otkaz dok sam na bolovanju

Trenutno pregledavate Mogu li dati otkaz dok sam na bolovanju
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 kolovoza, 2023

Prava i obveze zaposlenika na bolovanju

Na bolovanju, zaposlenici imaju određena prava i obveze prema zakonu. Među tim pravima je i pravo na odsutnost s posla zbog bolesti ili ozljede. Tijekom bolovanja, zaposlenik ima pravo na naknadu plaće, koja se isplaćuje prema određenim pravilima i uvjetima.

Mogućnost davanja otkaza dok sam na bolovanju

U većini slučajeva, zaposlenik ima pravo dati otkaz dok je na bolovanju. Međutim, postoji nekoliko važnih čimbenika koje treba uzeti u obzir.

Pravni okvir

Pravni okvir koji regulira otkazivanje ugovora o radu tijekom bolovanja razlikuje se od zemlje do zemlje. U nekim zemljama, poput Hrvatske, zaposlenik može dati otkaz tijekom bolovanja, ali pod određenim uvjetima.

Uvjeti za davanje otkaza na bolovanju

U Hrvatskoj, zaposlenik može dati otkaz dok je na bolovanju samo ako je njegovo zdravstveno stanje takvo da onemogućuje nastavak rada na trenutnom radnom mjestu ili ako su ispunjeni drugi zakonski uvjeti propisani ugovorom o radu.

Zaštitna mjera

U nekim slučajevima, zakon pruža zaštitne mjere zaposleniku koji je na bolovanju i koji želi dati otkaz. To može uključivati obvezu poslodavca da ponudi drugo prikladno radno mjesto ili da omogući povratak zaposlenika na radno mjesto nakon završetka bolovanja.

Savjetovanje s pravnikom

Ako razmišljate o davanju otkaza dok ste na bolovanju, preporučuje se da se posavjetujete s pravnikom ili stručnjakom za radno pravo. Oni će vam moći pružiti pravne savjete i informacije specifične za vašu situaciju.

Zaključak

Iako je u većini slučajeva moguće dati otkaz dok ste na bolovanju, uvjeti za to se razlikuju ovisno o pravnom okviru zemlje i uvjetima propisanim ugovorom o radu. Preporučuje se da se posavjetujete s pravnikom kako biste bili sigurni da postupate u skladu sa zakonom.

  Ocijeni članak!