Mogu li otvoriti d.o.o. ako sam zaposlen

Trenutno pregledavate Mogu li otvoriti d.o.o. ako sam zaposlen
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 travnja, 2023

Uvjeti za otvaranje d.o.o. dok ste zaposleni

U Hrvatskoj je moguće otvoriti društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) iako ste zaposleni. Međutim, postoje određeni uvjeti koje morate ispuniti kako biste to mogli učiniti.

Pravni okvir

Prema Zakonu o trgovačkim društvima, nema ograničenja za otvaranje d.o.o. dok ste zaposleni. To znači da ne postoji zakonska prepreka koja bi vam zabranjivala da pokrenete vlastiti posao dok ste zaposleni kod drugog poslodavca.

Dopušteni poslovi

Unatoč tome što zakon ne zabranjuje otvaranje d.o.o. dok ste zaposleni, važno je provjeriti da li vaš ugovor o radu ili drugi pravni dokumenti s poslodavcem sadrže odredbe koje bi vam mogli ograničiti u pokretanju vlastitog posla. Na primjer, neki ugovori o radu mogu sadržavati odredbe o konkurenciji koje bi vam mogli zabraniti raditi u istoj ili sličnoj industriji kao i vaš poslodavac.

Konflikt interesa

Drugi važan aspekt koji trebate uzeti u obzir je konflikt interesa. Ako je vaš posao kod trenutnog poslodavca u izravnoj konkurenciji s poslom koji želite započeti putem d.o.o., može postojati konflikt interesa koji bi mogao biti neprihvatljiv. U takvim slučajevima, možete biti suočeni s pravnim poteškoćama ili čak gubitkom radnog mjesta.

Savjetovanje s odvjetnikom

Kako biste bili sigurni da nema pravnih prepreka za otvaranje d.o.o. dok ste zaposleni, preporučuje se konzultirati se s odvjetnikom koji je stručan u trgovačkom pravu. On će vam pružiti precizne informacije o vašim pravima i obvezama te vam pomoći da donesete informiranu odluku.

Zaključak

Iako je moguće otvoriti d.o.o. dok ste zaposleni, važno je provjeriti uvjete iz vašeg radnog ugovora i konzultirati se s odvjetnikom kako biste bili sigurni da nema pravnih prepreka. Otvoriti vlastiti posao dok ste zaposleni može biti izazovno, ali uz pravilno planiranje i konzultacije, možete ostvariti svoje poduzetničke ambicije.

  Ocijeni članak!