Može li astma uzrokovati porast kiselosti krvi

Trenutno pregledavate Može li astma uzrokovati porast kiselosti krvi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 travnja, 2023

Uzroci astme

Astma je kronična upalna bolest dišnih puteva koja može uzrokovati brojne simptome poput kašlja, otežanog disanja i stiskanja u prsima. Uzroci astme mogu biti raznoliki, uključujući genetske faktore, izloženost alergenima i iritantima, kao i faktore okoline.

Povezanost astme i kiselosti krvi

Pitanje je može li astma uzrokovati porast kiselosti krvi. Iako astma može utjecati na razinu kisika i ugljičnog dioksida u krvi, trenutno nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da astma direktno uzrokuje porast kiselosti krvi.

Acidoza kao komplikacija astme

Međutim, kod teških napada astme, može doći do smanjenja razine kisika u krvi i povećanja razine ugljičnog dioksida. To može rezultirati respiratornom acidozom, stanjem u kojem dolazi do porasta kiselosti krvi.

Uloga liječenja astme

Liječenje astme se uglavnom fokusira na kontrolu upale dišnih puteva i sprječavanje napada. Korištenje inhalatora i drugih lijekova može pomoći u održavanju normalne funkcije dišnih puteva. Redovite posjete liječniku i pridržavanje propisane terapije mogu smanjiti rizik od komplikacija, uključujući respiratornu acidozu.

Zaključak

Iako astma može imati utjecaj na respiratorni sustav i razinu kisika u krvi, trenutno nije potvrđeno da astma direktno uzrokuje porast kiselosti krvi. Međutim, teški napadi astme mogu dovesti do respiratorne acidoze, što rezultira povećanjem kiselosti krvi. Liječenje astme je ključno za kontrolu simptoma i smanjenje rizika od komplikacija.

  Ocijeni članak!