Može li se ispraviti lordoza

Trenutno pregledavate Može li se ispraviti lordoza
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 srpnja, 2023

Uzroci lordoze

Lordoza je prirodna krivulja u donjem dijelu leđa, ali ponekad se može pretjerano naginjati prema naprijed, što rezultira uvijanjem donjeg dijela kralježnice. Glavni uzroci lordoze mogu biti prekomjerno opterećenje donjeg dijela leđa, nepravilan položaj tijela, genetska predispozicija ili ozljede.

Dijagnoza lordoze

Da bi se postavila dijagnoza lordoze, liječnik će obaviti detaljan pregled pacijenta, uključujući pregled držanja tijela, analizu simptoma i rendgenske snimke. Ove informacije pomažu u određivanju stupnja lordoze i odabiru najboljeg pristupa liječenju.

Nonspecifično liječenje

Kod blage lordoze, često je dovoljno pravilno držanje tijela i izbjegavanje aktivnosti koje opterećuju donji dio leđa. Fizikalna terapija, joga i vježbe istezanja također mogu pomoći jačanju mišića donjeg dijela leđa i poboljšanju držanja.

Specifično liječenje

Kod ozbiljnijih slučajeva lordoze, mogu biti potrebni specifični tretmani. To može uključivati nošenje ortoze ili korzet za podršku leđima, primjenu fizikalne terapije koja se fokusira na jačanje specifičnih mišićnih skupina, ili čak i kirurški zahvat u određenim situacijama. Svaki pacijent će zahtijevati individualni pristup liječenju, ovisno o težini lordoze i drugim faktorima.

Mogućnosti ispravljanja

Iako se lordoza može smanjiti i poboljšati, potpuno ispravljanje može biti teško postići. U većini slučajeva, cilj liječenja je smanjenje boli, poboljšanje funkcionalnosti i prevencija daljnjeg napredovanja. Redovite vježbe, pravilno držanje tijela i osvještavanje pokreta mogu biti ključni za upravljanje lordozom.

Važnost konzultacije s liječnikom

Ako imate simptome lordoze ili sumnjate na krivu krivulju kralježnice, važno je konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom. Samodijagnoza i samo-liječenje mogu pogoršati stanje. Liječnik će moći provesti detaljan pregled i odrediti najbolji pristup liječenju za vaše specifične potrebe.

Zaključak

Ispravljanje lordoze može biti izazovno, ali uz pravilno liječenje, pacijenti mogu smanjiti bol, poboljšati držanje tijela i održavati funkcionalnost kralježnice. Redoviti pregledi i suradnja s liječnikom ključni su za upravljanje ovim stanjem i održavanje kvalitete života.

  Ocijeni članak!