Na čemu je izgrađena Venecija

Trenutno pregledavate Na čemu je izgrađena Venecija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 rujna, 2023

Povijest Venecije

Venecija je jedan od najpoznatijih gradova u Italiji, poznata po svojim kanalima i prekrasnoj arhitekturi. Ovaj jedinstveni grad nalazi se na sjevernom Jadranu i sastoji se od 118 otoka, koji su međusobno povezani s više od 400 mostova. No, što je ključno za izgradnju Venecije?

Temelji na pilonima

Glavna karakteristika izgradnje Venecije su temelji na pilonima. Grad je izgrađen na močvarnom terenu, pa su izvorni stanovnici morali pronaći način kako stabilizirati gradnju. Koristili su drvene pilone, koje su zabijali u močvarno tlo sve dok nisu došli do čvršćeg tla ispod. Na vrh pilona postavljali su kamene ploče, a na njima gradili zgrade i trgove.

Specifična arhitektura

Jedna od karakteristika Venecije je i specifična arhitektura. Zgrade u Veneciji su izgrađene u gotičkom i renesansnom stilu, s naglaskom na bogato ukrašenim fasadama. Mnoge od njih imaju prozore s lukovima i balkonima koji gledaju na kanale. Zbog vode koja okružuje grad, Venecija je morala prilagoditi svoju arhitekturu i osigurati da zgrade ostanu čvrste i stabilne.

Kamene ploče i stupovi

Za izgradnju Venecije korištene su kamene ploče i stupovi. Kamen je bio čvrst i izdržljiv materijal koji je mogao podnijeti teret zgrada i mostova. Stupovi su služili kao potpora za mostove i druge konstrukcije. Mnogi od tih stupova su izrađeni od mramora, što dodatno doprinosi ljepoti grada.

Održavanje i obnova

Izgradnja Venecije nije bila samo jednokratni proces. Grad je zahtijevao kontinuirano održavanje i obnovu. Stalna izloženost vodi i soli izazivala je propadanje materijala, pa su stanovnici Venecije morali redovito obnavljati zgrade i mostove. Danas se i dalje provode restauracije kako bi se sačuvala ljepota i autentičnost ovog jedinstvenog grada.

Venecija je izgrađena na temeljima pilona, s prekrasnom arhitekturom i korištenjem kamena kao glavnog materijala. Ova kombinacija čini Veneciju jednim od najatraktivnijih gradova na svijetu.

  Ocijeni članak!