Na koji način biljke prenose supstance kroz tijelo

Trenutno pregledavate Na koji način biljke prenose supstance kroz tijelo
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 lipnja, 2023

Fotosinteza i stvaranje hrane

Biljke koriste proces fotosinteze kako bi pretvorile sunčevu svjetlost, vodu i ugljični dioksid u glukozu, koja je osnovna jedinica hrane za biljke. Ovaj proces se odvija u kloroplastima, a glukoza se koristi za stvaranje drugih molekula potrebnih za rast i razvoj biljke.

Transport vode i hranjivih tvari

Biljke koriste korijenje za apsorpciju vode i hranjivih tvari iz tla. Voda se kreće kroz biljku putem provodnih tkiva nazvanih ksilem. Ksilem je odgovoran za uspon vode iz korijena do ostalih dijelova biljke, kao što su stabljika i listovi. Hranjive tvari se također prenose putem ksilema, osiguravajući da biljka dobije potrebne nutrijente za rast i razvoj.

Floem i transport organskih spojeva

Floem je drugo provodno tkivo u biljkama koje je odgovorno za transport organskih spojeva, poput šećera, aminokiselina i hormona, iznad i ispod tla. Ovaj proces se naziva translokacija. Floem se sastoji od cijevi koje se nazivaju sitni elementi, koji omogućuju transport tih spojeva u bilo kojem smjeru, ovisno o potrebama biljke.

Regulacija transpiracije

Transpiracija je proces gubitka vode iz biljke putem isparavanja kroz otvore na listovima, nazvane stomate. Biljke reguliraju ovaj proces kako bi održale ravnotežu između gubitka vode i dobivanja ugljičnog dioksida za fotosintezu. Otvori stomata se otvaraju i zatvaraju ovisno o uvjetima okoline i potrebama biljke.

Signalizacija i komunikacija

Biljke također koriste različite signalne molekule za komunikaciju unutar tijela biljke. To uključuje hormone koji reguliraju rast, razvoj, cvjetanje i otpornost na stres. Signalizacija omogućuje biljkama da reagiraju na promjene u okolini i usklade svoje biološke procese kako bi preživjele i rasle.

  Ocijeni članak!