Na kojoj frekvenciji je otvoreni radio

Trenutno pregledavate Na kojoj frekvenciji je otvoreni radio
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 travnja, 2023

Frekvencija otvorenog radija

Otvoreni radio je radijski sustav koji emitira signale na određenim frekvencijama kako bi omogućio besplatno slušanje radijskih programa. Frekvencija na kojoj je otvoreni radio dostupan može varirati ovisno o zemlji i području.

Frekvencijski rasponi

Uobičajeni frekvencijski rasponi za otvoreni radio su VHF (Very High Frequency) i UHF (Ultra High Frequency). VHF raspon obuhvaća frekvencije između 30 MHz i 300 MHz, dok UHF raspon pokriva frekvencije između 300 MHz i 3 GHz.

Regulacija frekvencija

Frekvencije za otvoreni radio reguliraju se nacionalnim ili regionalnim regulatornim tijelima. Ova tijela određuju koje frekvencije mogu biti korištene za otvoreni radio i dodjeljuju ih radijskim postajama u skladu s propisima. Osim toga, postoji i međunarodna regulacija frekvencija koju provodi Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU).

Pretvarači

Za slušanje otvorenog radija potrebno je imati prijemnik koji može prihvatiti frekvencije na kojima se emitira. U nekim slučajevima, korisnici mogu koristiti pretvarače koji omogućuju prijam signala na drugim frekvencijama i prenose ih na frekvenciju koju njihov prijemnik može prihvatiti.

Prednosti otvorenog radija

Otvoreni radio omogućuje slobodan pristup različitim radijskim programima bez potrebe za pretplatom ili plaćanjem. Također pruža lokalne informacije, vijesti, glazbu i zabavu zajednici. Otvoreni radio često ima i veći domet od drugih radijskih sustava, što ga čini dostupnim i u ruralnim područjima.

Zaključak

Frekvencija na kojoj je otvoreni radio dostupan ovisi o regulaciji i dodjeli frekvencija u svakoj zemlji. VHF i UHF su uobičajeni frekvencijski rasponi za otvoreni radio. Otvoreni radio pruža slobodan pristup različitim programima i ima širok domet, omogućujući slušanje u različitim područjima.

  Ocijeni članak!