Na kojoj frekvenciji su digitalni kanali

Trenutno pregledavate Na kojoj frekvenciji su digitalni kanali
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 lipnja, 2023

Frekvencija digitalnih kanala

Frekvencija na kojoj se emitiraju digitalni kanali ovisi o tehnologiji koja se koristi za prijenos signala. U većini slučajeva, digitalni kanali se emitiraju na UHF (Ultra High Frequency) ili VHF (Very High Frequency) frekvencijskom području.

UHF frekvencije

UHF frekvencije obuhvaćaju područje između 300 MHz i 3 GHz. Većina digitalnih televizijskih kanala emitira se na UHF frekvencijama. Ova frekvencijska područja omogućuju visoku propusnost signala i veću pokrivenost područja.

VHF frekvencije

VHF frekvencije obuhvaćaju područje između 30 MHz i 300 MHz. Iako je manji broj digitalnih kanala koji se emitiraju na VHF frekvencijama, one se i dalje koriste za prijenos signala. VHF frekvencije imaju veći domet od UHF frekvencija, ali imaju manju propusnost signala.

Prijenos digitalnih kanala

Da bi se primili digitalni kanali, potrebno je imati prijemnik (TV ili set-top box) koji podržava digitalno emitiranje. Prijemnik mora biti podešen na odgovarajuću frekvenciju kako bi mogao detektirati i prikazati digitalne kanale.

Promjene u frekvencijama

Ponekad se frekvencije digitalnih kanala mogu promijeniti kako bi se poboljšala kvaliteta signala ili kako bi se oslobodio prostor za nove kanale. U takvim slučajevima, korisnici će morati ponovno podesiti svoje prijemnike kako bi mogli pravilno primati kanale.

Zaključak

Frekvencija na kojoj se emitiraju digitalni kanali ovisi o tehnologiji i području. UHF i VHF frekvencije su najčešće korištene za prijenos digitalnih kanala. Važno je redovito provjeravati promjene u frekvencijama kako bi se osiguralo pravilno primanje digitalnih kanala.

  Ocijeni članak!