Od čega su napravljene hrvatske kovanice

Trenutno pregledavate Od čega su napravljene hrvatske kovanice
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 listopada, 2023

Povijest hrvatskih kovanica

Hrvatske kovanice su dio bogate povijesti novčarstva u Hrvatskoj. Prve kovanice u Hrvatskoj datiraju još iz 10. stoljeća, kada su se koristili razni materijali za izradu novca.

Materijali korišteni za izradu kovanica

Danas se hrvatske kovanice uglavnom izrađuju od dvaju glavnih materijala: bakra i nikla. Bakar se koristi za manje vrijedne kovanice, dok se nikal koristi za kovanice veće nominalne vrijednosti. Ovi materijali su odabrani zbog svoje izdržljivosti i otpornosti na koroziju.

Proces izrade kovanica

Izrada hrvatskih kovanica vrlo je precizan proces koji se odvija u Hrvatskom novčarskom zavodu. Nakon što se odabere odgovarajući materijal, kovanci se izrađuju pomoću posebnih strojeva za kovanje. Na kovanicu se utiskuje dizajn koji predstavlja određeni motiv ili lik. Nakon toga slijedi proces obrade rubova i provjera kvalitete svake kovanice.

Dizajn i motivi na kovanicama

Hrvatske kovanice su poznate po raznolikosti dizajna i motiva. Na njima se često nalaze prikazi poznatih hrvatskih povijesnih ličnosti, znamenitosti ili simbola. Dizajn kovanica često se mijenja kako bi se obilježile posebne prigode ili događaji.

Legalna valuta

Hrvatske kovanice su legalno sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj. One se koriste za svakodnevne transakcije i imaju određenu nominalnu vrijednost koja je utvrđena zakonom. Kovanice se mogu koristiti za kupnju roba i usluga, kao i za vraćanje sitnog kusura.

Održavanje i čuvanje kovanica

Kako bi se očuvala kvaliteta kovanica, važno je pravilno ih čuvati. Preporučuje se čuvanje kovanica u posebnim numizmatičkim albumima ili zaštitnim kućicama kako bi se spriječilo oštećenje. Redovito čišćenje kovanica također može pomoći u održavanju njihovog sjaja i izgleda.

Zaključak

Hrvatske kovanice su izrađene od bakra i nikla te predstavljaju legalno sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj. One imaju raznoliki dizajn i motive te su dio bogate povijesti novčarstva u Hrvatskoj. Važno je pravilno čuvati kovanice kako bi se očuvala njihova kvaliteta i vrijednost.

  Ocijeni članak!