Odakle su Srbi došli

Trenutno pregledavate Odakle su Srbi došli
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 travnja, 2023

Poreklo Srba

Prema istorijskim izvorima, poreklo Srba je tema koja je dugo intrigirala naučnike i istoričare. Postoje razne teorije o tome odakle su Srbi došli i kako su se naselili na prostoru Balkana.

Migracije i naseljavanje

Jedna od teorija je da su Srbi potekli od slovenskih plemena koja su se kretala sa severa i naseljavala Balkan u 6. i 7. veku. Prema ovoj teoriji, Srbi su migrirali sa područja današnje Poljske i Ukrajine i postepeno se širili na jug.

Povezanost sa drugim narodima

Postoje i teorije koje povezuju Srbe sa drugim narodima. Na primer, prema jednoj teoriji, Srbi su potomci Ilira, drevnog naroda koji je naseljavao Balkan pre dolaska Slovena. Druga teorija sugeriše da su Srbi deo velike slovenske migracije koja je započela u 5. veku i koja je dovela do formiranja različitih slovenskih naroda na prostoru Balkana.

Arheološki dokazi

Arheološki nalazi pružaju neke dokaze o poreklu Srba. Na primer, neolitska kultura Vinča, koja se razvijala na prostoru današnje Srbije u 6. i 5. milenijumu pre nove ere, smatra se jednim od mogućih prethodnika srpske kulture. Ovi nalazi ukazuju na kontinuitet naseljavanja i razvoja na ovom prostoru.

Zaključak

Iako tačno poreklo Srba još uvek nije potpuno razjašnjeno, većina istoričara se slaže da su Srbi slovenskog porekla i da su se naselili na prostoru Balkana tokom migracija sa severa. Različite teorije i arheološki nalazi doprinose razumevanju ove teme, ali definitivan odgovor još uvek nije pronađen.

  Ocijeni članak!