Postoji li megalodon

Trenutno pregledavate Postoji li megalodon
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 ožujka, 2024

Megalodon u povijesti

Megalodon je izumrli morski sisavac koji je živio prije otprilike 23 do 2,6 milijuna godina. Ova ogromna ajkula smatra se jednim od najvećih morskih grabežljivaca koji su ikada postojali. Ime ‘megalodon’ dolazi od grčkih riječi ‘megas’ što znači velik i ‘odon’ što znači zub, što ukazuje na njegove ogromne zube koji su ostali dobro očuvani u fosilima.

Fosili kao dokaz postojanja

Dokazi o postojanju megalodona uglavnom se temelje na fosilima koji su pronađeni diljem svijeta. Ovi fosili uključuju zube, čeljusti i druge kosti koje su pružile vrijedne informacije o izgledu i veličini ovog pretpovijesnog morskog stvorenja. Iako je nemoguće pronaći cjelovit skelet megalodona zbog propadanja mekog tkiva, brojni fosili pružaju dovoljno dokaza o njegovom postojanju.

Veličina i prehrambene navike

Megalodon je bio jedan od najvećih grabežljivaca koji su ikada živjeli na Zemlji. Pretpostavlja se da je dostizao duljinu od oko 15 do 18 metara, iako neki stručnjaci tvrde da su neki primjerci mogli biti i veći. Njegovi zubi, koji su često pronađeni kao fosili, mogu doseći duljinu od oko 18 centimetara. Prema analizi fosila, pretpostavlja se da se megalodon hranio većim morskim sisavcima kao što su kitovi i tuljani.

Izumiranje megalodona

Iako postoji nekoliko teorija o izumiranju megalodona, većina znanstvenika slaže se da je glavni razlog njegovog nestanka bio promjena u ekosustavu. Prije otprilike 2,6 milijuna godina, došlo je do značajnih promjena u temperaturi oceana i dostupnosti hrane, što je moglo dovesti do smanjenja broja plijena i na kraju do izumiranja megalodona.

  Ocijeni članak!