Postoji li tunguzija?

Trenutno pregledavate Postoji li tunguzija?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 travnja, 2023

Povijest Tunguzije

Tunguzija je naziv za područje u Sibiru koje je naseljavalo tunguzsko stanovništvo. Tunguzi su etnička skupina koja je tradicionalno živjela na ovom prostoru i imala svoj jezik, kulturu i način života. Područje Tunguzije obuhvaćalo je dijelove današnje Rusije, Mongolije i Kine.

Tunguska katastrofa

Jedan od najpoznatijih događaja povezanih s Tunguzijom je Tunguska katastrofa koja se dogodila 30. lipnja 1908. godine. Eksplozija koja se tada dogodila u blizini rijeke Tunguske ostavila je velike posljedice na okolni krajolik. Iako su mnogi spekulirali o uzrocima ovog događaja, do danas nije postignut konsenzus o tome što je točno izazvalo eksploziju.

Tunguzija danas

Danas se pojam Tunguzija rijetko koristi i često se smatra zastarjelim. Nakon Tunguske katastrofe, mnogi Tunguzi su se raselili i njihov broj se smanjio. Također, političke promjene i migracije stanovništva u Sibiru doveli su do promjene u sastavu stanovništva na ovom području. Stoga, može se reći da Tunguzija kao zasebna entitet ne postoji u današnjem obliku.

Mit o Tunguziji

Iako Tunguzija danas ne postoji kao geografska regija, pojam Tunguzija često se koristi u književnosti i popularnoj kulturi. Mitovi i priče vezane uz Tunguziju često su inspiracija za razne umjetničke radove. Također, Tunguzija se ponekad koristi kao metafora za udaljene i tajanstvene prostore.

  Ocijeni članak!