S koje je strane jetra

Trenutno pregledavate S koje je strane jetra
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 siječnja, 2024

Strana jetra

Jetra je vitalni organ smješten u trbušnoj šupljini. Nalazi se u gornjem dijelu trbuha, ispod dijafragme. Jetra je najveća žlijezda u tijelu i obavlja nekoliko važnih funkcija.

Smještaj jetre

Jetra se sastoji od dvije glavne režnja: desni režanj i lijevi režanj. Desni režanj je veći i nalazi se s desne strane središnje linije tijela, dok je lijevi režanj manji i nalazi se s lijeve strane središnje linije tijela. Ova simetrična raspodjela omogućuje ravnotežu i optimalno funkcioniranje jetre.

Funkcija jetre

Jetra ima brojne funkcije koje su od vitalnog značaja za tijelo. Njene glavne funkcije uključuju detoksikaciju, metabolizam, skladištenje hranjivih tvari i proizvodnju žuči. Jetra je odgovorna za filtriranje i uklanjanje otrovnih tvari iz krvi, što je ključno za održavanje zdravlja. Također, jetra je uključena u metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, te pretvara hranu u korisne tvari za tijelo.

Bolesti jetre

Jetra je podložna raznim bolestima i poremećajima. Najčešće bolesti jetre uključuju masnu jetru, hepatitise, cirozu jetre i rak jetre. Ove bolesti mogu biti uzrokovane različitim faktorima kao što su alkoholizam, virusne infekcije, genetske predispozicije i prehrambene navike. Rano otkrivanje i liječenje ovih bolesti izuzetno su važni za očuvanje zdravlja jetre i općeg zdravlja organizma.

Zaključak

Jetra je vitalni organ smješten s obje strane središnje linije tijela. Njene funkcije su neophodne za održavanje zdravlja i pravilnog funkcioniranja tijela. Važno je voditi brigu o zdravlju jetre i pridržavati se zdravih životnih navika kako bi se smanjio rizik od bolesti jetre. Redoviti medicinski pregledi i pravilna prehrana mogu pomoći u očuvanju zdravlja jetre.

  Ocijeni članak!