S koje strane se nalazi jetra

Trenutno pregledavate S koje strane se nalazi jetra
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 ožujka, 2024

Anatomska pozicija jetre

Jetra se nalazi u gornjem dijelu trbušne šupljine, desno od srednje linije tijela. To znači da se jetra nalazi s desne strane trbuha. Njen položaj može varirati ovisno o pojedincu, ali obično se prostire od donjeg dijela prsnog koša do gornjeg dijela trbuha, s desne strane.

Desna i lijeva režnja jetre

Jetra se sastoji od dva glavna dijela – desni režanj i lijevi režanj. Desni režanj je veći i smješten je s desne strane središnje linije tijela, dok je lijevi režanj manji i nalazi se s lijeve strane središnje linije tijela.

Susjedni organi

Jetra je okružena i ima nekoliko susjednih organa. S gornje strane, jetra je u kontaktu s dijafragmom, mišićem koji pomaže u disanju. S donje strane, jetra je povezana s žučnim mjehurom, organom koji pohranjuje žuč koju proizvodi jetra. Također, jetra je u blizini želuca, crijeva i slezene.

Važnost jetre

Jetra je vitalni organ koji obavlja mnoge važne funkcije u tijelu. To uključuje proizvodnju žuči, koja pomaže u probavi masti, metabolizam i skladištenje hranjivih tvari, detoksikaciju tijela, proizvodnju proteina i regulaciju razine šećera u krvi. Bez jetre, tijelo ne bi moglo pravilno funkcionirati.

  Ocijeni članak!