Sa koje je strane debelo crijevo

Trenutno pregledavate Sa koje je strane debelo crijevo
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 svibnja, 2023

Anatomska pozicija debelog crijeva

Debelo crijevo je dio probavnog sustava koji se nalazi u trbušnoj šupljini. Ono je smješteno nakon tankog crijeva i prije rektuma. Debelo crijevo je duguljasti organ koji se proteže od cekuma do anusa.

Raspored debelog crijeva

Debelo crijevo je podijeljeno na nekoliko dijelova: cekum, uzlazno debelo crijevo, poprečno debelo crijevo, silazno debelo crijevo i sigmoidno debelo crijevo. Ovi dijelovi debelog crijeva tvore karakterističan oblik slova S.

Lateralnost debelog crijeva

Debelo crijevo se smatra bilateralnom strukturom, što znači da postoje dvije strane – desna strana i lijeva strana. Na desnoj strani debelog crijeva nalaze se uzlazno debelo crijevo i dio poprečnog debelog crijeva. Na lijevoj strani debelog crijeva nalaze se silazno debelo crijevo, sigmoidno debelo crijevo i dio poprečnog debelog crijeva.

Pozicija debelog crijeva u odnosu na ostale organe

Debelo crijevo je smješteno u trbušnoj šupljini, a njegova pozicija može varirati ovisno o individualnoj anatomiji. Uobičajeno, desna strana debelog crijeva nalazi se bliže jetri, a lijeva strana bliže slezeni. Međutim, to može varirati kod pojedinaca.

Zaključak

Debelo crijevo je važan dio probavnog sustava smješten u trbušnoj šupljini. Ono je podijeljeno na nekoliko dijelova i nalazi se između tankog crijeva i rektuma. Debelo crijevo se smatra bilateralnom strukturom s desnom i lijevom stranom. Njegova točna pozicija može varirati ovisno o individualnoj anatomiji.

  Ocijeni članak!