Sa kojim dokumentom u Crnu Goru

Trenutno pregledavate Sa kojim dokumentom u Crnu Goru
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 travnja, 2023

Pasos

Ukoliko se planirate putovati u Crnu Goru, jedan od najvažnijih dokumenata koje morate imati je važeći putni dokument. Najčešći dokument koji se koristi za prelazak granice je putovnica. Putovnica je službeni dokument koji potvrđuje identitet osobe i omogućuje ulazak i izlazak iz zemlje. Da biste ušli u Crnu Goru s putovnicom, potrebno je da ona bude važeća i da nije istekla.

Osobna iskaznica

Osobna iskaznica je drugi dokument koji se može koristiti za ulazak u Crnu Goru. Ona je službeni dokument koji potvrđuje identitet osobe, ali se može koristiti samo za putovanja unutar Europske unije. Ako dolazite iz države koja je članica EU, možete koristiti osobnu iskaznicu za ulazak u Crnu Goru. Međutim, važno je napomenuti da neke države članice EU mogu zahtijevati putovnicu za ulazak u Crnu Goru, pa je uvijek najbolje provjeriti s nadležnim tijelima prije putovanja.

Drugi dokumenti

Pored putovnice i osobne iskaznice, postoje i drugi dokumenti koji se mogu koristiti za putovanje u Crnu Goru. To uključuje diplomatske putovnice, službene putovnice, izbjegličke putovnice i putovnice za strance. Ako posjedujete neki od ovih dokumenata, provjerite s crnogorskim konzularnim predstavništvom ili veleposlanstvom u svojoj zemlji da biste saznali jesu li važeći za ulazak u Crnu Goru.

Viza

Crna Gora je članica Europske unije, ali nije članica Schengenskog prostora. To znači da državljani zemalja koje nisu članice EU ili Schengenskog prostora mogu zahtijevati vizu za ulazak u Crnu Goru. Vize se izdaju na crnogorskim diplomatskim predstavništvima i veleposlanstvima u zemljama diljem svijeta. Prije putovanja provjerite trebate li vizu za ulazak u Crnu Goru i pravovremeno podnesite zahtjev za vizu ako je potrebno.

Ukratko

Da biste putovali u Crnu Goru, najčešći dokumenti koje trebate imati su važeća putovnica ili osobna iskaznica. Ostali dokumenti kao što su diplomatske putovnice, službene putovnice i putovnice za strance mogu se koristiti ako ih posjedujete. Ako niste državljanin zemlje članice EU ili Schengenskog prostora, možda će vam trebati viza za ulazak u Crnu Goru. Uvijek je najbolje provjeriti s nadležnim tijelima prije putovanja kako biste bili sigurni da ispunjavate sve uvjete za ulazak u zemlju.

  Ocijeni članak!