Sa kojom državom na severozapadu se granici Srbija?

Trenutno pregledavate Sa kojom državom na severozapadu se granici Srbija?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 listopada, 2023

Granica sa Hrvatskom

Na severozapadu, Srbija se graniči sa Republikom Hrvatskom. Ova granica prostire se na oko 241 kilometar dužine. Granica između Srbije i Hrvatske formirana je nakon raspada bivše Jugoslavije i sukoba koji su usledili. Ova granica je jedna od najvažnijih za Srbiju, s obzirom na geografski položaj i političke veze između ove dve države.

Geografski opis granice

Granica između Srbije i Hrvatske proteže se kroz raznolik teren. Deo granice prolazi kroz ravničarske oblasti, dok drugi deo prolazi kroz planinske predele. Reka Dunav igra važnu ulogu u formiranju granice između ove dve države. Takođe, postoje i manji rečni tokovi i jezera duž granice.

Politika i trgovina

Granica između Srbije i Hrvatske je od velike važnosti za političke odnose i trgovinu između ove dve države. Obe države su članice Evropske unije, što olakšava kretanje ljudi, robe i usluga preko granice. Međutim, političke tenzije iz prošlosti i dalje utiču na odnose između Srbije i Hrvatske.

Granica kao deo istorije

Granica između Srbije i Hrvatske nije uvek bila ista kao danas. U prošlosti su postojale različite države i carstva na ovom području, što je dovelo do promena granica. Raspadi Jugoslavije i ratovi devedesetih godina prošlog veka takođe su uticali na oblikovanje današnje granice između ove dve države.

Budućnost granice

Granica između Srbije i Hrvatske i dalje je predmet političkih i diplomatskih pregovora. Obe države nastoje da unaprede svoje odnose i reše nerešena pitanja vezana za granicu. U budućnosti se očekuje dalje jačanje saradnje i otvaranje novih mogućnosti za trgovinu i turizam na ovoj granici.

  Ocijeni članak!