Smije li se kelj podgrijavati

Trenutno pregledavate Smije li se kelj podgrijavati
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 travnja, 2024

Nutritivna vrijednost kelja


Kelj je zeleno lisnato povrće bogato hranjivim tvarima. Sadrži velike količine vitamina K, vitamina C, vitamina A i folne kiseline. Također je izvor vlakana, kalcija, željeza i drugih minerala. Kelj je niskokaloričan i bogat antioksidansima.

Podgrijavanje kelja

Mnogi ljudi se pitaju može li se kelj podgrijavati i zadržati svoju nutritivnu vrijednost. Odgovor je da, kelj se može podgrijavati, ali treba biti oprezan s vremenom podgrijavanja. Kelj je osjetljiv na toplinu i dugotrajno kuhanje može smanjiti njegovu hranjivu vrijednost.

Pravilan način podgrijavanja kelja

Da biste sačuvali što više hranjivih tvari, preporučuje se kratko podgrijavanje kelja. Najbolje je koristiti paru ili mikrovalnu pećnicu. Kratko zagrijavanje na pari ili u mikrovalnoj pećnici pomaže zadržati hranjive tvari i teksturu kelja.

Savjeti za podgrijavanje kelja

– Kelj treba podgrijavati samo jednom. Ponovno podgrijavanje može dovesti do gubitka hranjivih tvari i promjene okusa.
– Preporučuje se podgrijavanje kelja odmah nakon kuhanja kako bi se zadržala njegova svježina i nutritivna vrijednost.
– Ako podgrijavate kelj u tavi, dodajte malo vode ili maslinovog ulja kako biste spriječili da se zalijepi i osuši.

Zaključak

Smije li se kelj podgrijavati? Da, ali treba biti oprezan s vremenom podgrijavanja. Kratko zagrijavanje na pari ili u mikrovalnoj pećnici najbolji je način za očuvanje nutritivne vrijednosti kelja. Preporučuje se podgrijavanje kelja samo jednom i odmah nakon kuhanja kako bi se zadržala njegova svježina i okus.

  Ocijeni članak!