Smije li se majčino mlijeko podgrijavati

Trenutno pregledavate Smije li se majčino mlijeko podgrijavati
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 svibnja, 2023

Kako pravilno podgrijati majčino mlijeko

Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenče i dojenčad. Međutim, ponekad se dogodi da majke moraju podgrijati mlijeko prije nego ga daju svojoj bebi. Postavlja se pitanje – smije li se majčino mlijeko podgrijavati?

Postupak podgrijavanja majčinog mlijeka

Podgrijavanje majčinog mlijeka može biti potrebno iz različitih razloga. Na primjer, ako majka izraženo mlijeko sprema u hladnjak ili zamrzivač, mlijeko će se morati podgrijati prije nego se dade djetetu.

Postupak podgrijavanja majčinog mlijeka je jednostavan. Prvo, izvadite mlijeko iz hladnjaka ili zamrzivača i ostavite ga da se lagano zagrije na sobnoj temperaturi. Zatim, stavite bočicu s mlijekom u posudu s toplom vodom. Važno je paziti da voda nije previše vruća kako ne bi uništila vrijedne sastojke u mlijeku. Nakon nekoliko minuta, mlijeko će biti dovoljno toplo i može se dati djetetu.

Razlozi za podgrijavanje majčinog mlijeka

Postoje nekoliko razloga za podgrijavanje majčinog mlijeka. Prvo, podgrijavanje mlijeka omogućava da se mlijeko vrati na optimalnu temperaturu za bebu. Novorođenčad preferira toplije mlijeko i lakše ga prihvaća. Drugo, podgrijavanje mlijeka može pomoći u održavanju konzistencije i kvalitete mlijeka. Treće, podgrijavanje mlijeka može pomoći u ubijanju potencijalnih bakterija koje se mogu nalaziti u sirovom mlijeku.

Preporuke za podgrijavanje majčinog mlijeka

Stručnjaci preporučuju podgrijavanje majčinog mlijeka na temperaturu od oko 37°C. Ova temperatura je slična temperaturi majčine dojke i najprihvatljivija je za bebu. Važno je izbjegavati korištenje mikrovalne pećnice za podgrijavanje mlijeka, jer ne zagrijava ravnomjerno i može doći do pregrijavanja. Također, potrebno je provjeriti temperaturu mlijeka prije nego se da djetetu, kako bi se izbjeglo opekline.

Zaključak

Podgrijavanje majčinog mlijeka je siguran i prihvatljiv način da se mlijeko pripremi za bebu. Važno je slijediti preporučene postupke i paziti na temperaturu kako bi se očuvala kvaliteta mlijeka. Podgrijavanje mlijeka omogućava da beba uživa u toplom i hranjivom obroku koji je najprikladniji za njen razvoj.

  Ocijeni članak!