Smije li se neispravno vozilo vući autocestom

Trenutno pregledavate Smije li se neispravno vozilo vući autocestom
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 srpnja, 2023

Uvjeti za vuču neispravnog vozila

Prema zakonodavstvu Republike Hrvatske, vuča neispravnog vozila autocestom je dozvoljena samo u određenim uvjetima.

Tehnička ispravnost vozila

Prvo i najvažnije, vozilo koje se vuče mora biti tehnički ispravno. To znači da mora imati ispravne kočnice, svjetla, gume i ostale ključne dijelove koji osiguravaju sigurnu vožnju.

Posebna dozvola

Osoba koja vuče neispravno vozilo autocestom mora posjedovati posebnu dozvolu. Ta dozvola se izdaje nakon pregleda vozila od strane ovlaštenog mehaničara ili tehničke službe.

Ograničenja brzine

Prilikom vuče neispravnog vozila autocestom, brzina vožnje je ograničena. Uobičajeno ograničenje je 80 km/h, ali može varirati ovisno o stanju vozila i propisima pojedine države.

Oznake na vozilu

Vozilo koje se vuče mora biti jasno označeno reflektirajućim trakama ili svjetlima. To je važno radi sigurnosti ostalih sudionika u prometu kako bi ih upozorili na prisutnost vučenog vozila.

Obavijest prometnoj policiji

Prilikom vuče neispravnog vozila autocestom, vozač je dužan obavijestiti prometnu policiju o svom putovanju. Time se osigurava dodatna sigurnost i mogućnost pružanja pomoći u slučaju potrebe.

Zaključak

Vuča neispravnog vozila autocestom je dopuštena, ali uz ispunjavanje određenih uvjeta. Tehnička ispravnost vozila, posjedovanje posebne dozvole, ograničenje brzine, označavanje vozila i obavještavanje prometne policije su ključni faktori koji trebaju biti ispunjeni kako bi se osigurala sigurna i legalna vuča neispravnog vozila autocestom.

  Ocijeni članak!