Šta je giht i kako se liječi

Trenutno pregledavate Šta je giht i kako se liječi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 svibnja, 2024

Simptomi gihta

Giht je tip artritisa koji se javlja kao posljedica prekomjerne količine mokraćne kiseline u tijelu. Glavni simptom gihta je jaka bol u zglobovima, najčešće u palcu na nozi. Osim boli, mogu se javiti i otok, crvenilo i osjetljivost na dodir. Giht može utjecati na bilo koji zglob u tijelu, ali najčešće pogađa zglobove na nožnim prstima.

Uzroci gihta

Glavni uzrok gihta je povišena razina mokraćne kiseline u krvi. Mokraćna kiselina je prirodni spoj koji nastaje prilikom razgradnje purina, tvari koja se nalazi u određenoj hrani. Kod osoba sa gihtom, tijelo ne može ukloniti višak mokraćne kiseline, što dovodi do nakupljanja kristala urata u zglobovima.

Liječenje gihta

Glavni cilj liječenja gihta je smanjiti simptome, smanjiti upalu i kontrolirati razinu mokraćne kiseline u tijelu. Za ublažavanje akutnih napada gihta, koriste se nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) kao što su ibuprofen ili indometacin. Za dugoročno liječenje gihta, propisuju se lijekovi koji smanjuju razinu mokraćne kiseline u krvi, poput allopurinola. Također se preporučuje promjena prehrane kako bi se smanjila konzumacija purina, kao i izbjegavanje alkohola koji može pogoršati simptome gihta.

Prevencija gihta

Prevencija gihta uključuje prehranu s niskim udjelom purina, redovitu tjelesnu aktivnost i održavanje zdrave tjelesne težine. Također je važno izbjegavati prekomjernu konzumaciju alkohola, posebno piva koje je bogato purinima. Osobe s gihtom trebaju piti dovoljno tekućine kako bi se potaknulo izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela.

Zaključak

Giht je bolno stanje koje se javlja uslijed prekomjerne količine mokraćne kiseline u tijelu. Simptomi gihta uključuju jaku bol, otok i crvenilo zglobova. Liječenje gihta uključuje ublažavanje simptoma akutnih napada i kontroliranje razine mokraćne kiseline u tijelu. Prevencija gihta se temelji na promjeni prehrambenih navika, redovitoj tjelesnoj aktivnosti i održavanju zdrave tjelesne težine.

  Ocijeni članak!