Šta je gluten i gdje se nalazi

Trenutno pregledavate Šta je gluten i gdje se nalazi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 travnja, 2024

Šta je gluten?

Gluten je proteinska supstanca koja se prirodno javlja u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž. On je odgovoran za elastičnost tijesta i daje mu željenu konzistenciju. Međutim, za neke ljude, gluten može predstavljati zdravstveni problem.

Gluten u hrani

Gluten se nalazi u velikom broju namirnica koje sadrže žitarice. To uključuje pekarske proizvode kao što su kruh, peciva, kolači i tjestenina. Također se može naći u žitaricama za doručak, keksima, pivi i mnogim drugim prehrambenim proizvodima.

Osjetljivost na gluten

Osobe koje su osjetljive na gluten ili boluju od celijakije, autoimune bolesti, moraju izbjegavati hranu koja sadrži gluten. Gluten može izazvati upalu tankog crijeva i oštetiti crijevnu sluznicu kod ovih osoba. Simptomi mogu uključivati probavne smetnje, umor, anemiju i gubitak težine.

Bezglutenska ishrana

Za one koji ne podnose gluten, postoji mogućnost da se hrane bezglutenskom hranom. Ova vrsta prehrane uključuje namirnice kao što su riža, kukuruz, krumpir, mahunarke, voće, povrće, meso, riba i jaja. Također postoje i posebni bezglutenski proizvodi koji se mogu koristiti kao zamjena za tradicionalne žitarice.

Zaključak

Gluten je proteinska supstanca koja se nalazi u žitaricama i može predstavljati problem za osobe osjetljive na gluten ili oboljele od celijakije. Važno je biti svjestan prisutnosti glutena u hrani i prilagoditi prehranu prema potrebama svakog pojedinca.

  Ocijeni članak!