Šta je okt oko

Trenutno pregledavate Šta je okt oko
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 rujna, 2023

Okto oko u životinjskom svetu

Okto oko je fenomen koji se javlja kod nekih vrsta životinja, a koji omogućava neverovatnu sposobnost vida. Okt oko je posebna vrsta oka koja ima sposobnost da vidi u potpunom mraku, zahvaljujući veoma visokom broju fotoreceptora. Ovaj fenomen je najpoznatiji kod noćnih životinja poput sova, mačaka i nekih vrsta riba.

Funkcija okta oka

Glavna funkcija okta oka je da omogući životinjama da vide u uslovima sa vrlo malo svetlosti. Okt oko je posebno prilagođeno za prikupljanje i apsorbovanje svetlosti čak i u ekstremno tamnim okruženjima. To se postiže povećanjem broja fotoreceptora u oku, kao i povećanjem površine mrežnjače. Ovo omogućava životinjama da detektuju i razlikuju i najmanje količine svetlosti, što im daje prednost u lovu i preživljavanju.

Poređenje sa ljudskim okom

U poređenju sa ljudskim okom, okto oko je znatno superiorno kada je u pitanju noćni vid. Ljudsko oko ima samo jedan fotoreceptor, koji se naziva štapić, dok okto oko može imati i do deset puta više fotoreceptora. Ovo omogućava životinjama sa oktom okom da vide u potpunom mraku, dok ljudi imaju ograničenu sposobnost da razlikuju objekte kada je svetlost slaba. Okt oko takođe ima veću površinu mrežnjače, što mu omogućava da prikupi više svetlosti i pruži jasniju sliku okruženja.

Zaključak

Okto oko je fascinantan fenomen u životinjskom svetu koji omogućava neverovatnu sposobnost vida u uslovima sa malo svetlosti. Ova vrsta oka je posebno prilagođena za noćni vid i omogućava životinjama da love i preživljavaju u mraku. U poređenju sa ljudskim okom, okto oko je superiorno kada je u pitanju noćni vid, zahvaljujući većem broju fotoreceptora i većoj površini mrežnjače.

  Ocijeni članak!