Šta je urtikarija

Trenutno pregledavate Šta je urtikarija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 srpnja, 2023

Simptomi urtikarije

Urtikarija je kožni osip koji se karakterizira pojavom svrbežnih i crvenih kvržica ili plikova na koži. Ovi plikovi mogu biti različitih oblika i veličina, a često se šire po tijelu. Simptomi urtikarije mogu varirati od blagih do teških, a u nekim slučajevima mogu biti praćeni oticanjem lica, usana, jezika ili grla. Urtikarija može biti akutna, trajati manje od 6 tjedana, ili kronična, trajati duže od 6 tjedana.

Uzroci urtikarije

Urtikarija može biti posljedica različitih uzroka, uključujući alergijske reakcije na hranu, lijekove, ubode insekata ili kontakt s određenim tvarima. Također, fizički faktori kao što su hladnoća, toplina, pritisak ili trenje mogu izazvati pojavu urtikarije kod nekih ljudi. U nekim slučajevima, uzrok urtikarije može biti nepoznat.

Dijagnoza i liječenje urtikarije

Urtikarija se obično dijagnosticira na temelju fizičkog pregleda i razgovora o simptomima. U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti dodatne testove kao što su krvne pretrage ili alergijski testovi kako bi se utvrdio uzrok urtikarije.

Liječenje urtikarije može uključivati upotrebu antihistaminika za ublažavanje svrbeža i smanjenje osipa. U težim slučajevima, liječnik može propisati kortikosteroide ili druge lijekove koji djeluju na imunološki sustav. Također, važno je izbjegavati kontakt s poznatim alergenima ili okidačima koji mogu izazvati urtikariju. U slučajevima kronične urtikarije, liječenje može biti dugotrajno i multidisciplinarno, uključujući suradnju s dermatologom, alergologom ili drugim stručnjacima.

Prevencija urtikarije

Iako se neki slučajevi urtikarije ne mogu spriječiti, postoje određene mjere koje mogu smanjiti rizik od pojave urtikarije. To uključuje izbjegavanje poznatih alergena, nošenje zaštitne odjeće ili korištenje sredstava za zaštitu od insekata kako bi se izbjegli ubodi insekata, te izbjegavanje ekstremnih temperatura ili fizičkih faktora koji mogu izazvati urtikariju. Također, važno je pridržavati se preporuka liječnika i redovito uzimati propisane lijekove u slučaju kronične urtikarije.

  Ocijeni članak!